20 Jaar | CO2-dashboard
In een eerder blog kondigde we al aan dat we dit jaar ter ere van ons 20-jarig bestaan op de fiets stappen richting Aarhus. De CO2 die tijdens deze reis wordt uitgestoten zullen wij compenseren door gebruik te maken van greenSand. We vinden het daarom interessant om door middel van een dashboard inzicht te geven in onze reis en de daarbij behorende CO2-uitstoot. Dit heeft geresulteerd in een CO2-dashboard dat de BI-consultants René van der Vlugt, Jason Forward en Pascal van Vliet met Microsoft Power BI hebben gemaakt.
E-mergo gaat naar Aarhus
De reden dat we naar Aarhus gaan fietsen is omdat onze partner TimeXtender in die stad is opgericht. Als TimeXtender Partner of the Year (2019&2020) vonden wij het dan ook een leuk idee om voor ons 20-jarige jubileum naar deze plek toe te fietsen. Op woensdag 29 september zullen wij vertrekken vanaf ons kantoor in Delft zodat wij op de dag van ons jubileum aankomen in Aarhus. Lees hier meer over de reis.
Om de CO2 uitstoot van de auto’s te compenseren wordt olivijnzand gebruikt. Dit zand is een mineraal dat in grote hoeveelheden op aarde voorkomt en al miljoenen jaren CO2 verwijdert uit de lucht. Wanneer het olivijnzand in contact komt met water, onttrekt het de CO2 hieruit waardoor dit uiteen ‘valt’ in zand, magnesium, bicarbonaat en ijzer. Door dit groene zand te gebruiken tijdens de reis hopen wij zo neutraal mogelijk in Aarhus aan te komen.
Dit zand wordt aan E-mergo geleverd in de vorm van een aantal bussen olivijnzand en een aantal opruimcertificaten van greenSand. Het olivijnzand werkt zo’n 100 jaar door voordat het volledig is verweerd en zal dus meer dan enkel de CO2 van de reis gaan compenseren. We hebben 12.000 kg aan opruimcertificaten gekocht en verwacht wordt is dat we ongeveer 5500 kg CO2 zullen gaan produceren (46% van de opruimcertificaten).
Wat zie je in het dashboard?
In het dashboard is op elk moment tijdens de reis in real-time te zien waar de verschillende groepen rijden en wat zij op dat moment aan CO2 uitstoten. De ene auto is natuurlijk milieuvriendelijker dan de andere, daarom is er vooraf vastgelegd welk type auto’s er rijden per groep. Elke groep stoot daarom ook een andere hoeveelheid CO2 uit.
Op de kaart is te zien waar elke groep op dit moment rijdt. Elke groep heeft één auto met een GPS-tracker, hierover kun je meer lezen in het trackingdashboard. De rest van de auto’s in de groep rijden dezelfde route.
Om in één zin te kunnen lezen wat de stand van zaken is, staat in het midden van het dashboard een zogeheten narrative visual. Deze samenvatting veranderd naarmate er meer kilometers worden gereden, of wanneer bovenin het scherm filters worden toegepast. De uitgestoten CO2 is ook terug te lezen in deze visualisatie.
Wij zullen de uitstoot gaan compenseren in de vorm van Olivijn-certificaten. Dit mineraal neemt naarmate van tijd CO2 op. In de onderste lijngrafiek zal op elk moment te zien zijn hoe lang het duurt voordat de uitgestoten CO2 gecompenseerd is. Het snijpunt van de twee lijnen geeft aan wanneer de opgenomen CO2 gelijk is aan de uitgestoten CO2. De opname die hierna gebeurt is bovenop de uitgestoten CO2 tijdens onze reis naar Aarhus.
Om te bekijken of de routes op schema liggen is rechtsboven een bullet chart geplaatst, met hierbij de keuze om de voortgang in gereden kilometers te bekijken of in uitgestoten CO2. De lijn met de werkelijke cijfers zal richting de verwachte waarden verschuiven.
Het CO2-dashboard
Open het dashboard in een nieuw tabblad
Op de hoogte blijven van ons avontuur?
Wil jij op de hoogte blijven van onze fietstocht naar Aarhus? Volg ons dan via LinkedIn of Instagram.