7 redenen om nú over te stappen naar Qlik SaaS

qlik,qlik saas,qlik alerting, qlik automation, qlik software, qlik subscription, qlik data catalog,

Al enkele jaren biedt Qlik zijn software aan als Software as a Service(SaaS) via haar Qlik Cloud platform. Op het eerste gezicht lijken de oude vertrouwde (on-premise) “Client-managed” variant en de nieuwe Qlik SaaS variant heel erg op elkaar. Ze werken op de zelfde krachtige QIX engine en bieden allebei de mogelijkheid tot het bouwen van dashboards en self-service BI. Toch is het ook voor bestaande Qlik Sense Client Managed gebruikers interessant om de overstap naar Qlik SaaS te overwegen. In dit blog geven we je onze top 7 redenen om dit te doen.

 

#1 Qlik SaaS is eenvoudig schaalbaar

Datagedreven werken is enorm in ontwikkeling. Al enkele jaren roepen alle experts dat data het nieuwe goud is. Dat betekent dan ook dat je in jouw organisatie zult merken dat de vraag naar goed gereedschap om die data mee inzichtelijk te maken elke dag groter wordt. Helaas betekent meer gebruikers wel direct een grotere belasting op de hardware en IT-infrastructuur waar jouw on-premise Qlik omgeving op draait. Natuurlijk kun je on-premise Qlik omgevingen ook opschalen door nieuwe hardware toe te voegen, maar dat vereist wel extra investering, tijd en know-how. Niets is zo vervelend als het moeten vertragen of uitstellen van een project voor een nieuw dashboard omdat de hardware daar nog niet klaar voor is.

Bij Qlik SaaS wordt de infrastructuur door Qlik zelf georganiseerd. Het enige wat jij hoeft te doen voor het uitbreiden van het gebruik is de nieuwe gebruikers toegang te geven en van een licentie voorzien. Hierdoor ben je heel flexibel en kun je ten alle tijden op- of afschalen al naar gelang de organisatie dit vraagt. Hierdoor kun je meer tijd besteden aan het ontwikkelen van nieuwe dataproducten!

#2 Altijd de nieuwste features direct beschikbaar

qlik, data, data analytics, qlik sense, ai qlik

Ken je dat? Je hebt net een demo gezien van een nieuwe feature en jouw handen jeuken om ermee aan de slag te gaan. Eindelijk kun je dat probleem oplossen waar je al tijden mee worstelt. Helaas moet daarvoor eerst de software wel worden ge-update. En dat kost tijd, het beheer team moet dat in zijn drukke schema inpassen, waarna de release eerst uitvoerig moet worden getest voordat deze na maanden eindelijk op productie beschikbaar wordt.

Bij Qlik SaaS zorgt Qlik ervoor dat de software altijd up-to-date is. De nieuwste features zijn dus altijd direct beschikbaar. En dat is maar goed ook, want sinds de introductie van Qlik SaaS werkt het ontwikkelteam van Qlik in hoog tempo door en wordt er elke 2 weken nieuwe functionaliteit aan het platform toegevoegd. Bijkomend voordeel is dat het platform ook altijd direct voorzien is van de laatste security updates, waarmee ook het cyber security risico beter beheerst is.

#3 Zet je data aan het werk met Qlik application automation

We schreven eerder al een blog over de mogelijkheden van Qlik Application Automation. Met deze nieuwe feature kun je Qlik niet alleen naadloos integreren met al je andere softwaresystemen door middel van APIs en Webhooks, het stelt je ook in staat om direct in actie te komen op basis van jouw data. Stuur bijvoorbeeld direct een bericht naar de accountmanager als er een nieuwe high-potential klant in het systeem terecht komt en zet gelijk een taak klaar in het CRM systeem voor de accountmanager om die klant te bellen.

qlik saas, qlik automation,qlik

Daarnaast kun je met Qlik application automation ook een hele hoop dagelijkse beheer taken en ontwikkelwerkzaamheden automatiseren en biedt het zelfs de mogelijkheid om input te vragen aan de gebruikers van jouw dashboard. De eerste 5000 automation starts per maand krijg je gratis bij jouw Qlik Sense enterprise SaaS omgeving, dus je kunt direct aan de slag!

#4 Altijd op de hoogte van de laatste updates met Qlik Alerts en Subscriptions

Een goed dashboard is alleen waardevol als er ook naar wordt gekeken. Het probleem is echter dat jouw gebruikers actief op het dashboard moeten inloggen om daar hun informatie op te halen. Vaak is de situatie van de ene op de andere dag echter niet zo veel veranderd en dus zie je ongeveer dezelfde cijfers. Naar verloop van tijd zie je dan dat het gebruik van het dashboard af neemt en deze minder frequent wordt geraadpleegd. Zonde, want hierdoor wordt er ook een stuk minder snel gereageerd als de situatie wel ineens verandert en gaat er kostbare tijd verloren. Met Qlik Alerts en Subscriptions breng je het dashboard naar de gebruiker toe.

Gebruikers kunnen zelf beslissen of ze een abonnement (Subscription) op een dashboard willen nemen. Met een dergelijk abonnement krijg je, al naar gelang je eigen keuze, elke dag, week of maand een mail met daarin de pagina uit een dashboard in PDF formaat en een link naar het actuele dashboard.

qlik,qlik saas, qlik alerts

 

Nog een stap geavanceerder zijn de alerts. Bij een abonnement krijg je op vaste intervallen een pdf van het hele dashboard, maar soms wil je eigenlijk alleen op de hoogte gebracht worden als er een bepaalde grens wordt overschreden. Denk bijvoorbeeld maar aan een waarschuwing wanneer de winstmarge onder target zakt of juist een bericht als er nieuwe tickets in het incidentensysteem worden gemeld met hoge prioriteit. Een alert stelt je als eindgebruiker in staat om zelf dergelijke waarschuwingen in te stellen. Ook hier ontvang je dan weer een mail of pushbericht met de informatie uit de waarschuwing en een link naar het dashboard. Een heel krachtige feature waarmee het data-gedreven werken en de adoptie van jouw dashboards een enorme boost krijgt.

qlik,qlik saas, qlik alerts

#5 Verstuur rapporten naar al je interne- en externe ontvangers

qlik reporting service 4

Een van de nadelen van Qlik SaaS was lange tijd dat de add-on NPrinting niet beschikbaar is voor de Qlik SaaS editie. Met de introductie van de Qlik reporting service is een groot deel van de functionaliteiten van NPrinting inmiddels wel beschikbaar in Qlik SaaS. De reporting service stelt je in staat om rapporten samen te stellen op basis van een of meerdere dashboards en deze op verschillende manieren te versturen naar interne- en externe ontvangers. Wat de reporting service extra krachtig maakt is de combinatie met application automation, waardoor je de meest complexe scenario’s uit kunt voeren. Wil jouw klant zijn wekelijkse voorraad overzicht alleen ontvangen als de voorraad onder een bepaalde waarde uitkomt, afhankelijk van de maand naar een andere ontvanger en dan ook nog eens de ene week per mail en de andere week als bericht in Teams of juist als bestand over FTP? Met de combinatie van de reporting service en application automation zet je het in een handomdraai klaar. Wil je weten hoe precies? Lees hier het blog dat we hierover hebben geschreven.

#6 Data zoeken wordt data vinden met de Qlik Catalog

Als datagedreven organisatie ben je continu bezig met nieuwe dashboards ontwikkelen en databronnen beschikbaar maken voor de rest van je collega’s. Het gevaar ligt dan altijd op de loer dat jouw collega’s door de bomen het bos niet meer zien en dus niet weten dat er al een dashboard of dataset is die het antwoord heeft op al hun vragen. Met de Qlik Catalog maak je het heel eenvoudig voor alle gebruikers om door de beschikbare data heen te zoeken.

Van elk object wat er in Qlik SaaS beschikbaar is wordt metadata opgeslagen waar de gebruikers door middel van zoektermen en filters eenvoudig doorheen kunnen zoeken. Van elk object kunnen zij zien wie de eigenaar is en wie het heeft aangemaakt, waardoor ze ook altijd weten met wie ze contact op kunnen nemen als er vragen zijn of als er iets mis is met bijvoorbeeld de datakwaliteit.

qlik saas, qlik

Naast de zoekfunctie biedt de catalog ook inzicht in de data lineage van een dashboard of dataset. Dat betekent dus dat je van een dataset precies kunt zien waar deze vandaan komt en waar hij verder op weer wordt gebruikt. Daarnaast is voor de fanatieke self-service gebruiker ook de mogelijkheid tot data profiling erg krachtig. Met data profiling kun je de eigenschappen van de data in een dataset analyseren voordat je ze in je dashboard inlaat. Je kunt zien welke kolommen er in een dataset zitten, welk datatype deze kolommen bevat (bijvoorbeeld tekstuele waarden, datums of numerieke getallen), hoe veel lege- en unieke waarden die kolom bevat en een aantal voorbeeld waarden van die kolom. Ook genereert Qlik automatisch een aantal visualisaties afhankelijk van de karakteristieken van de kolom die snel inzicht geven in bijvoorbeeld de verdeling van de waarden over de hele set.

qlik, qlik saas

#7 Met Qlik SaaS ben je voorbereid op de toekomst

Met de lancering van Qlik SaaS heeft Qlik zichzelf ook een nieuw ontwikkeltempo aangemeten. Elke 2 weken worden er nieuwe features toegevoegd aan het platform. Bij de client managed variant zien we een stuk lager ontwikkeltempo, daar wordt gericht op een nieuwe release elk kwartaal. We zagen met QlikView een vergelijkbare strategie ten opzichte van Qlik Sense. Nu hoef je niet direct in paniek te schieten, want zelfs QlikView wordt door Qlik nog ondersteund en onderhouden, maar het is wel duidelijk dat de Qlik de komende jaren vol in gaat zetten op de SaaS variant. Geen heel gekke keuze, onderzoeksbureau Gartner voorspelde onlangs dat in 2026 meer dan 45% van alle IT uitgaven aan cloud diensten en systemen zal zijn. Met de cloud first strategie sluit Qlik dus direct aan op de trends in de markt.

qlik, qlik saas, bi saas, gartner, cloud bi

Je kunt er dus vanuit gaan dat in de komende periode Qlik SaaS zich steeds sneller zal ontwikkelen dan de client managed variant. Daarnaast zien we dat veel add-ons en acquisities van Qlik hun weg vinden naar het cloud platform. Zo zijn veel features van application automation, catalog en alerting directe intergraties van de eerder overgenomen add-ons Blendr.io, Podium Data, Nodegraph en RoxAI. Veelal zijn deze features direct in het cloud platform geïntegreerd en pas later of soms helemaal niet meer beschikbaar worden gemaakt voor de client managed variant. Met het Qlik SaaS zit je dus ook voor alle nieuwe toepassingen op de eerste rij.

Aan de slag met Qlik SaaS?

Ben je inmiddels helemaal enthousiast geworden om Qlik SaaS uit te proberen? E-mergo helpt daar graag bij. Wil je de bovengenoemde features in het echt zien, vraag dan hier een (vrijblijvende) demo aan. Weet je nog niet helemaal zeker of de stap naar de SaaS past bij jouw bestaande omgeving, dan kunnen wij je helpen met een impact analyse en denken we mee over een passend traject. Let op dat veel van de beperkingen die we vorig jaar opschreven over Qlik SaaS inmiddels zijn verholpen. Zo kun je door middel van application automation inmiddels wel vaker dan eens per uur je dashboards herladen, kun je met de reporting service een groot deel van de NPrinting functionaliteiten invullen en met Qlik Forts heb je meer controle over waar jouw data wordt opgeslagen. Kortom, dit is hét moment om over te stappen naar Qlik SaaS!

 

Lennaert van den Brink, E-mergo,

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant