Qlik Sense 2.2 – de top 6 veranderingen op een rij!
Qlik Sense 2.2 is beschikbaar! Dit houdt in dat er weer een groot scala aan veranderingen en verbeteringen zijn waarvan wij de top 6 voor je op een rij hebben gezet. In deze release ligt de focus op het gebruiksgemak voor de business users en het aanbieden van meer ondersteuning voor Enterprises en ontwikkelaars. In totaal zijn er meer dan 200 veranderingen, bug fixes en verbeteringen verwerkt.
Bekijk dit filmpje van Mike Tarallo, Sr. Technisch Product Marketing Manager bij Qlik, voor een snel overzicht van de nieuwe features:
Dit zijn de 6 belangrijkste veranderingen plus wat ze nou eigenlijk betekenen:
1 Data-preparatie is versimpeld
Datums in je data worden in de nieuwe versie beter herkend en automatisch onderverdeeld in jaren, kwartalen, maanden, weken en dagen.
Ook is het nu mogelijk om vanuit Smart Data Load een calculated field te maken. Zo kun je dus je kolom ‘omzet’ min je kolom ‘kosten’ doen om eenvoudig een ‘calculated field’ voor je winst te krijgen.
2 Snapshots maken vanuit de visualisatie
Je kunt nu direct vanuit de visualisatie een snapshot maken voor het gebruik in Storytelling presentaties. Het is dus niet meer nodig om hiervoor eerst de snapshot modus aan te zetten. Daarnaast kun je nu ook een korte beschrijving toevoegen zodat je makkelijk onderscheid kan maken tussen meerdere snapshots. Als laatste is het nu ook makkelijker geworden om snapshots in een Story te zetten door de toevoeging van een raster. Zo kun je je snapshots beter uitlijnen in je presentatie. Ook kun je met een klik je snapshothistorie van een specifieke visualisatie bekijken. Zo weet je of je de grafiek al eerder in de snapshot library heb geplaatst. Dit in combinatie met het toevoegen van een beschrijving zorgt ervoor dat je snapshots een stuk overzichtelijker zijn. Dit alles maakt het in elkaar zetten van een presentatie nog makkelijker en sneller.
3 Kolombreedte, dimensies en meetwaarden zijn aanpasbaar
In de nieuwe release is het mogelijk om alternatieve dimensies en meetwaarden te gebruiken in visualisaties zonder dat men eerst de editor in hoeft te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk schakelen van verkoopcijfers per productcategorie naar verkoopcijfers per vestiging. Dit alles doe je met enkele klikken en zonder de editor in te hoeven gaan of grote aantallen visualisaties op je sheet te gebruiken. Daarnaast is het nu ook mogelijk om de kolombreedte aan te passen. Voorheen bepaalde Qlik automatisch de kolombreedte van een tabel wat niet altijd zo goed uitpakte.
4 Verbeterde Enterprise ondersteuning
Ook het management console is ontzettend verbeterd in Sense 2.2. Zo hoeven er minder expressies geschreven te worden voor ‘granular control’. Dit houdt in dat er bepaalde regels en rechten aan gebruikers toegekend kunnen worden om de data security te bewaken. Daarnaast zijn ook een aantal User Expierences (UX) verbeterd in de vorm van navigatieverbeteringen en het toevoegen van ‘breadcrumbs’ in de header. De breadcrumbs zorgen dat je precies weet waar je je bevindt en hoe je teruggaat naar je vorige locaties.
5 Developer opties en nieuwe tools
Qlik Sense 2.2 maakt het meer inzichtelijk hoe ontwikkelaars Qlik kunnen aanspreken. Daarnaast zijn de interfaces aan de programeerkant van Qlik nu nog meer opengezet om het bouwen van extensies makkelijker te maken. Voorheen was dit lastig omdat men niet goed wist welke onderdelen van Qlik aanspreekbaar waren. Er is nu veel meer mogelijk dan voorheen. Zo kun je een visualisatie voor het Qlik Analytics Platform maken door code te schrijven in plaats van dit eerst in Qlik Sense te moeten klaarzetten. Tot slot is er ook een plugin voor Visual Studio. Dit alles biedt ontwikkelaars nog meer opties om zelf visualisaties en extensies te ontwikkelen. Qlik heeft ook een website waar je de opties kunt bekijken.
6 Sheets exporteren naar powerpoint, pdf en excel
Het is nu mogelijk om gemakkelijk Stories en grafieken te exporteren naar Excel, Powerpoint en PDF formaat. Je kunt nu zelfs een hele sheet exporteren. Voorheen kon men alleen specifieke visualisaties exporteren. Maar waarom zou je eigenlijk exports willen maken als je gebruik kan maken van de handige Storytelling functionaliteit? Hierin laat je eenvoudig analyses zien in een presentatie en ben je binnen enkele klikken terug bij je precieze analyse. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld spontane vragen ontstaan tijdens je presentatie.
Meer weten over de veranderingen in Qlik Sense 2.2?
Benieuwd geworden naar Qlik Sense 2.2? Download ‘m nu gratis door onderstaand formulier in te vullen.