Dit waren de top 10 Qlik Sense updates van 2019
We staan aan het begin van een spiksplinternieuw jaar en kijken uit naar de Qlik updates die nog voorbij zullen komen. Op zo’n moment blikken wij echter ook graag terug op de 10 grootste veranderingen van Qlik Sense van het afgelopen jaar. Bekijk hieronder onze favorieten.
#10 Nieuwe Datavisualisaties
Elke update van 2019 gaf ons weer nieuwe datavisualisaties waardoor wij het maar lastig vonden om er één te kiezen. Wij hebben daarom niet 1 maar 4 favoriete datavisualisaties uitgekozen: de Trellis Container, de P & L Pivot Table, de Funnel Chart en de Sankey Chart.
Info over deze 4 datavisualisaties
De eerste datavisualisatie is de Trellis Container. Deze visualisatie toont één hoofdvisualisatie die wordt per dimensiewaarde uitgesplitst in een reeks mini visualisaties. De trellis container is het afgelopen jaar ook nog eens uitgebreid zodat je nu twee verschillende dimensies tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.
Een veel gevraagde visualisatie die het afgelopen jaar werd toegevoegd was de P & L Pivot Table. Deze tabel biedt geavanceerde opties voor financiële rapportage; ideaal voor het weergeven van zaken zoals winst- en verliesrekeningen.
In de februari release is een Funnel Chart toegevoegd. Deze grafiek is vooral handig wanneer je gemakkelijk inzicht wilt krijgen in de verschillende fasen van bijvoorbeeld een verkoopproces.
Tot slot is de Sankey Chart toegevoegd als een nieuwe datavisualisatie. Deze stroomdiagram wordt vooral gebruikt voor procestechnologie en voor het weergeven van energiestromen. Het is daarbij typerend voor deze diagram dat de breedte van de pijl, die de stroom aangeeft, proportioneel is aan de grootte van de stroming.
#9 Qlik Sense Enterprise Deployment (multi-cloud) opties
Afgelopen april werd Qlik Sense geüpdatet met extra Enterprise SaaS-implementatiemogelijkheden. Deze draaien op een multi-cloud Kubernetes-architectuur. Hierdoor krijgen gebruikers meer flexibiliteit en kunnen zij kiezen waar Qlik Sense moet worden geïmplementeerd. Met deze nieuwe mogelijkheid kunnen gebruikers apps rechtstreeks in de gehoste SaaS-cloudomgeving van Qlik (Qlik Cloud Services) gebruiken en herladen.
Ook kunnen zij Qlik Sense in hun eigen publieke of private cloudinfrastructuur implementeren met behulp van “Qlik Sense on Kubernetes”. Met de Multi-Cloud functies is een volledige implementatie mogelijk van Qlik Sense Enterprise in de Qlik Cloud (Enterprise SaaS) en Kubernetes. Hierdoor kan Qlik Sense worden uitgevoerd op AWS, Microsoft Azure, Google Cloud en Red Hat.
#8 Qlik Associative Big Data Index
Nog een belangrijke update van het afgelopen jaar is de Qlik Associative Big Data Index. Deze toevoeging is in februari 2019 geïntroduceerd en maakt het makkelijker én sneller om grote sets data (Big Data) te navigeren met gebruik van de Associative Engine van Qlik. Hierbij blijft de data op dezelfde plek en wordt Qlik Sense als het ware naar de data toegebracht.
? Big Data
Wanneer je het over Big Data hebt is het niet altijd duidelijk wat daarmee wordt bedoelt, volgens Gartner gaat het om de volgende drie factoren: de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data binnenkomt en de diversiteit van de data. Met het laatste wordt bedoeld dat de data ongestructureerd is en niet in een traditionele database kan worden opgeslagen.
#7 Qlik Dual Use verbeteringen
In de april release kwam eindelijk de ondersteuning uit voor de Dual Use uniforme licentiemogelijkheid. Hiermee kunnen organisaties zowel QlikView als Qlik Sense ontgrendelen met één licentiesleutel. Daarnaast kunnen ze ook gebruik maken van geïntegreerde koppelingen naar QlikView-apps vanuit (bepaalde) Qlik Sense-omgevingen. Dit biedt gebruikers één plek vanuit waar zij toegang kunnen krijgen tot zowel QlikView- als Qlik Sense-apps.
#6 Share button
De Qlik Sense dashboard bundle is afgelopen februari uitgebreid met een Shareknop. Hiermee kunnen gebruikers een link genereren naar een sheet waarbij ook alle toegepaste filters worden meegenomen. Deze link kun je delen met andere Qlik gebruikers om zo eenvoudig een analyse te bespreken. De Visualization Bundle en Dashboard Bundle extensies vind je in Qlik Sense in het menu onder het tabje ‘Aangepaste Objecten’.
#5 Embedded Analytics
Het afgelopen jaar is het embedden van een Qlik Sense sheet of een losse visualisatie een stuk makkelijker gemaakt. Sinds afgelopen april is het namelijk mogelijk om via het hoofdmenu een sheet (‘werkblad’) te embedden en via een klik met de rechtermuisknop kun je snel een losse visualisatie (‘diagram’) embedden.
#4 Default sheet
In september werd het ook mogelijk om Qlik Sense bookmarks in te stellen als Default landing sheet, oftewel de landingspagina van het dashboard. Dit betekent dat het dashboard altijd bij deze sheet opent inclusief de toegepaste selecties. Zo kun je gebruikers nog beter van ‘guided analytics’ voorzien.
#3 Natural Language Processing (NLP)
Nog niet zo heel lang geleden is er een nieuwe NLP functionaliteit toegevoegd aan alle cloud-bases edities van Qlik Sense. Dit betekent dat je in natuurlijke taal kunt zoeken naar de status van je verkopen op dit moment of bijvoorbeeld die van vorig jaar. Deze technologie is tot op heden alleen nog beschikbaar in het Engels.
#2 Associative Insights
Een van de belangrijke toevoegingen van 2019 was Associative Insights. Deze functie toont Augmented Intelligence (AI) inzichten die onthullen wat er in je gegevens verborgen is. Het wordt aangedreven door de Qlik-cognitieve engine en de Qlik-associative motor. Deze Associative inzichten helpen gebruikers om belangrijke, niet-geselecteerde, gegevens te ontdekken beter te begrijpen.
#1 Qlik Sense Desktop niet meer gratis
Het grootste nieuws van 2019 was misschien wel de aankondiging dat Qlik Sense Desktop vanaf juni 2020 niet meer gratis beschikbaar zal zijn. De desktopversie zal hierna alleen nog maar als 30 dagen trial beschikbaar zijn. Op dit moment zal dus een licentie moeten worden aangeschaft of zal de desktopversie geauthentiseerd moeten worden met behulp van een bestaande Qlik Sense Enterprise omgeving. Lees in dit blog wat dit voor jou betekent en welke opties er zijn.
Nieuwe updates
We kijken uit naar de nieuwe releases van 2020 en wat die ons allemaal gaan brengen. Wil jij nou ook op de hoogte blijven voor de nieuwste wijzigingen in Qlik Sense? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.