NodeGraph 4.0
Onlangs heeft het Zweedse bedrijf NodeGraph een vierde grote release van hun data- intelligence platform beschikbaar gemaakt. Met hun gelijknamige software wordt belangrijke informatie over de data in een BI-systeem (metadata) op een automatische manier verzameld in de Data Catalog en wordt data lineage visueel inzichtelijk gemaakt in de Data Explorer. Met NodeGraph kun je de herkomst van de data tot op veldniveau analyseren en daarnaast de kwaliteit van de data testen en monitoren. Voorheen was deze functionaliteit alleen beschikbaar voor Qlik, maar vanaf nu is dit ook mogelijk voor Power BI en binnenkort ook voor Tableau. Naast de uitbreiding voor andere BI-systemen kan de nieuwe versie van NodeGraph metadata inlezen uit databases, zoals SQL Server. Daardoor kunnen nu ook de datatransformaties uit ETL-taken, die in de database worden uitgevoerd, afgebeeld worden ook in NodeGraph. Hieronder lees je meer over de belangrijkste updates van NodeGraph 4.0.
We started NodeGraph based on the belief that ‘Everyone has the right to understand their data’. The release of NodeGraph 4.0, with automated support for Power BI, Qlik and Tableau, means that we can truly deliver on that vision and extend our market reach immensely. NodeGraph is on a fantastic journey with rapid growth which is mainly driven by our world class partner network.
– Oskar Grondahl, co-founder and CEO of NodeGraph
NodeGraph 4.0
NodeGraph 4.0 heeft een nieuwe architectuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van connectoren. Met een connector wordt een verbinding gemaakt met een BI-systeem, of een database. Met de introductie van versie 4.0 zijn er connectoren beschikbaar voor Power BI, Microsoft SQL Server en Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS). NodeGraph heeft al aangekondigd dat er binnen afzienbare tijd ook nieuwe connectoren beschikbaar komen voor onder andere Tableau, Snowflake en Oracle.
Een connector zorgt ervoor dat de metadata van BI-content geautomatiseerd wordt ingelezen. In NodeGraph 4.0 kun je per connector een reload schema instellen voor het verversen van de metadata. Het is daardoor niet nodig om alle connectoren in een keer te herladen. Tijdens het herladen van metadata kunnen meerdere processen door verschillende connectoren gelijktijdig uitgevoerd worden.
Power BI
Vanaf heden kan NodeGraph ook gebruikt worden in combinatie met Power BI. Gebruikers van Power BI kunnen via NodeGraph de herkomst en de transformaties van de data in hun dashboards, rapporten en datasets opvragen. De connector voor Power BI kan metadata inlezen uit Power BI Cloud en uit de .pbix-bestanden die met Power BI Desktop zijn ontwikkeld. Op dit moment biedt de connector nog geen ondersteuning voor de On-Premise Report Server van Power BI, maar NodeGraph heeft al aangekondigd dat dit op de roadmap staat voor een volgende versie.
Microsoft SQL Server
Met de nieuwe connector voor MS SQL Server kan NodeGraph nog meer informatie verzamelen over de oorsprong van de data in een dashboard of een rapport. Daardoor kan NodeGraph de data lineage weergeven tot op het diepste niveau van de databron, wat in veel gevallen een tabel of een view in de database is. In de oude versie van NodeGraph is dat niet mogelijk en houdt de data lineage op bij de tabel of de view waaruit Qlik de data inleest. De nieuwe versie kan dieper in de database kijken naar de SQL-queries waarmee tabellen en views met elkaar zijn verbonden. Daarnaast kan de connector metadata uit SSIS-packages inlezen, zodat datatransformaties uit de ETL-taken (extract, transform, load) kunnen worden toegevoegd aan de data lineage in NodeGraph.
De connector voor SQL Server kan gebruikt worden voor zowel on-premise databases als voor databases in Azure SQL Database. Op dit moment kan de connector metadata inlezen van tabellen en views, maar nog niet van stored procedures en functies. NodeGraph heeft al aangekondigd dat dit in een toekomstige versie wel mogelijk zal zijn.
Algemene updates
Naast bovengenoemde nieuwe features zijn er op verschillende vlakken algemene verbeteringen toegevoegd in NodeGraph 4.0. Deze focussen zich met name op een soepelere integratie met externe datamanagement tools (bijvoorbeeld Collibra), een verbeterde API en parallel processing voor verbeterde prestaties.
Meer weten?
Ben je na het lezen van dit blog geïnteresseerd in NodeGraph en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier.