Nieuw: Qlik Sense September 2020
De zomer loopt alweer bijna op z’n einde en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe Qlik Sense release: Qlik Sense September 2020! In dit blog nemen we je mee door de top 10 veranderingen in deze versie.
What’s new?
Wil je meer zien? Bekijk de uitgebreide feature demonstratie
Top 10 veranderingen
Hieronder zie je de top 10 dingen die ons zijn opgevallen in Qlik Sense September 2020. Deze versie bevat een flink aantal visualisatieverbeteringen en aanpassingen op het gebied van AI.
#1 Insight Advisor Chat
Insight Advisor Chat is de gloednieuwe en spraakzame analytics-ervaring, ingebouwd in Qlik Sense als onderdeel van de Insight Advisor en beschikbaar via de Qlik Sense SaaS-hub. Met deze nieuwe functie heb je de mogelijkheid om sneller en makkelijker vragen te stellen in al je apps. Hierdoor kun je nog gemakkelijker data-gestuurde beslissingen nemen. Het geeft je de mogelijkheid om de juiste inzichten uit je data te halen ook al weet je misschien niet zo goed waar je in eerste instantie moet zoeken.
#2 Nieuwe visualisaties voor Insight Advisor
Met de september update zijn ook nieuwe visualisaties toegevoegd aan Insight Advisor. Wanneer je een vraag stelt aan de Insight Advisor genereert deze vanaf nu automatisch ook de onderstaande nieuwe visualisaties:
- De Clustergrafiek: toont clusters met behulp van de nieuwe K-Means clustering functie.
- Het Correlatietabel: toont correlaties met behulp van de correlatiefunctie.
- De Control Chart: laat zien hoe een proces in de loop van de tijd verandert.
#3 Search-based visuele analyses op mobiele apparaten
Het is vanaf nu ook mogelijk om de Insight Advisor te gebruiken vanaf je mobiele apparaat. Je kan nu dus makkelijk visuele analyses genereren op basis van je zoekopdracht vanaf je telefoon of tablet. Deze functie is beschikbaar op alle handheld-apparaten via de browser.
#4 Business Logic
De Business Logic laag is ook nieuw in de september update. Deze laag biedt de mogelijkheid om bedrijfsregels en metadata te creëren om het gedrag van Insight Advisor aan te passen en te sturen bij het genereren van inzichten en het communiceren met de gebruikers. Het omvat de mogelijkheid om velden logisch te groeperen, data te classificeren, standaardgedrag te specificeren, voorkeursrelaties te definiëren en nog veel meer.
Je kan kalenderperioden maken om te definiëren hoe meetwaarden moeten worden gefilterd, geaggregeerd en vergeleken op basis van voorkeurstijdframes. Ze kunnen ook de natuurlijke taalverwerking aanpassen, inclusief het definiëren van woordenschatregels en synoniemen voor meer natuurlijke interactie.
#5 Geavanceerde analyseberekening – K-means clustering
Met deze release worden ook nieuwe geavanceerde analyseberekeningen in de Qlik Associative Engine geïntroduceerd. De eerste functie die beschikbaar is, is K-means clustering. K-means maakt het mogelijk om datapunten op basis van gelijkenis in clusters te groeperen. Dit kan gebruikt worden op verschillende manieren, van het visualiseren van een scatterplot tot het groeperen van data voor verdere aggregatie. Dit is ook een handige functie voor bijvoorbeeld klantsegmentatie en fraudedetectie. Hieronder staan links met meer uitleg over deze nieuwe onderdelen binnen Qlik Sense:
#6 Verbeteringen in de visuele analyse
Het zou geen Qlik update zijn als er geen verbeteringen waren toegevoegd aan de datavisualisaties. Hieronder staan alle verbeteringen op een rij:
Verbeterde reference lines
Staaf- en lijndiagrammen bevatten in nu op dimensies gebaseerde (verticale) referentielijnen met opgemaakte labels. Deze zijn handig voor het verbeteren van diagrammen met toegevoegde details langs een tijd-as (zoals start- en einddatums van belangrijke gebeurtenissen).
Animator-besturing
Animator-besturing geeft gebruikers de mogelijkheid om de in de loop van tijd veranderende data te animeren. Dit gebeurt door de automatisch waarden in elke dimensie te selecteren en ze in een lus af te spelen, met of zonder aggregatie.
#7 Self-service hub verbeteringen
De tabelweergave in de hub zorgt voor een schaalbaar en makkelijk te gebruiken app-manager. De volgende features zijn hierbij inbegrepen:
- Verschillende kolommen voor naam, beschrijving, eigenaar, gepubliceerd (indien van toepassing), wanneer de data voor het laatst geladen is (indien van toepassing), details.
- Gemakkelijk sorteren door op de kolom headers te klikken.
- Sneltoetsen voor het snel weergeven van rasterweergave (Ctrl + G) en lijstweergave (Ctrl + Shift + L).
- Het is mogelijk om te navigeren door de hub heen met het toetsenboord.
- Ondersteuning voor door Qlik-ondersteunde schermlezers.
#8 SaaS Capaciteiten
Met Qlik Sense Enterprise SaaS is het mogelijk voor bedrijven om de totale eigendomskosten voor de cloudmigratie te verlagen. Met de september update zijn er weer een aantal verbeteringen aan Qlik Sense Enterprise Saas toegevoegd:
- Een verdubbeling van de standaard maximale app-grootte in het geheugen (tot 5GB) in Qlik Sense Enterprise SaaS en het onbeperkt herladen van data en opslag voor alle nieuwe en bestaande klanten.
- UI-verbeteringen voor een meer consistente en aantrekkelijkere ervaring.
- Qlik DataTransfer, een nieuw hulpprogramma om on-premise data naar de cloud the pushen.
#9 Data integratie verbeteringen
Deze update bevat ook verbeteringen aan het Data Integration Platform. Waarbij het nu mogelijk is om rechtstreeks vanuit Qlik Catalog naar Power BI te publiceren. Daarbij wordt de prestatie-lat hoger gelegd door met Qlik Compose for Data Warehouses gebruik te maken van de MPP-architectuurmogelijkheden in Snowflake en Azure Synapse. Met deze release worden zowel de prestaties als de operationele uitgaven verbetert. Tot slot is zijn er ook nieuwe controlemogelijkheden toegevoegd voor SOX-compliance door alle wijzingen aan het DW-ontwerp of de doeldatasets te loggen en te versleutelen.
#10 API’s die ondersteuning bieden voor door Qlik gebouwde open-source bibliotheken
In deze update wordt er ook weer door Qlik geïnvesteerd in de ‘API-first’ strategie (API staat voor Application Programming Interface). Hiermee biedt Qlik ondersteuning voor een eerste groep open source-bibliotheken, waaronder: enigma.js en nebula.js. De support uitbreiding zal inclusief qlik-ci zijn, dat toegang biedt tot alle openbare API’s via de opdrachtregel. Hierdoor wordt het eenvoudiger om nieuwe en oude workflows te scripten en te automatiseren.
Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Qlik Sense maar heb je het nog nooit gebruikt? Schrijf je dan in voor de Qlik Sense Basics training. Tijdens deze gratis online training leer je hoe je Qlik Sense gebruikt. Denk hierbij aan het maken van selecties, bookmarks en we kijken zelfs kort naar het maken van een datamodel. Maak je al gebruik van Qlik Sense en wil je over naar de nieuwste versie? Vraag dan een upgrade van je omgeving aan via de knop hieronder.