Formule 1 Dashboard
De Formule 1 is het koningsnummer van de autosport. De sinds 1950 georganiseerde kampioenklasse staat bekend om haar razendsnelle auto’s en spectaculaire races. Inmiddels zijn er in 70+ seizoenen meer dan 1000 races georganiseerd met meer dan 800 verschillende coureurs verdeeld over 32 landen. Genoeg redenen voor ons om eens in de data te duiken. Bekijk in dit blog ons Formule 1 Dashboard(gemaakt met Power BI) en lees meer over deze bijzondere motorsport.
De Formule 1
Het principe achter Formule 1 racing is vrij simpel. Een seizoen bestaat tegenwoordig uit ongeveer 20 races (vroeger waren dit er een stuk minder) en per race kunnen punten verdiend worden. Zo krijgt de winnaar van de race tegenwoordig 25 punten (ook dit waren er vroeger een stuk minder), de 2e plaats krijg 18 punten en dit gaat door tot de nummer 10, die slechts 1 punt krijgt. Aan het eind van het seizoen wordt de coureur met de meest behaalde punten wereldkampioen.
Binnen de Formule 1 wordt bovendien met teams (constructeurs) gewerkt. De teams werken met eigen budgetten en beschikken soms wel over honderden medewerkers. Al deze medewerkers moeten ervoor zorgen dat ze de beste en snelste auto in elkaar zetten. Op de racedag mogen de teams dan allemaal twee coureurs inzetten, die met de auto punten moeten binnenhalen. Het team dat dat aan het eind van het seizoen over het meeste punten beschikt, behaalt dan de zogenoemde constructeurstitel (hierbij worden dus de punten van de twee coureurs opgeteld).
COVID-19
Voor 2020 stonden er in totaal 22 races op de planning, waaronder de langverwachte terugkeer naar Zandvoort en een race op een nieuw stratencircuit in Hanoi, Vietnam. COVID-19 heeft er echter voor gezorgd dat onder andere deze twee races niet door konden gaan. Het aangepaste programma bestaat uit 17 races en speelt zich grotendeels af in Europa. De FIA, de organisatie achter de Formule 1, heeft ook andere maatregelen genomen omtrent de COVID-19 situatie. Zo mag er geen publiek zijn bij de races, is er beperkt ruimte voor de pers, moeten de teams zich aan strikte regels houden en moeten alle aanwezige teamleden zich laten testen. Sergio Perez is tot zo ver de enige coureur die door een positieve test races heeft moeten missen.
Wat zie je in het dashboard?
Dit dashboard toont alle beschikbare data* van de Formule 1. Het dashboard bestaat uit vier onderdelen: seizoen, individuele races, teams en individuele coureurs. Om je een indruk te geven van wat je in het dashboard te zien krijgt volgt hier een korte uitleg.
Laten we beginnen met een lijst met standaard begrippen/afkortingen:
– D.N.F.: Did Not Finish = (heeft de race niet (uit)gereden)
– WT: Wereldtitel
– Fastest Lap: de snelst gereden ronde van de race (levert tegenwoordig 1 extra punt op)
– Pitstop: tijdens de race moeten coureurs minimaal 1 keer van banden wisselen. Dit gebeurt in een pitstop
– Pitstoptijden binnen deze dashboard betreffen de volledige tijd in de pitstraat, niet alleen de stop
Seizoen
Op de seizoenspagina vind je de wereldkampioenen en de winnaar van de constructeurstitel. Wanneer de nummer 1 nog niet genoeg punten heeft behaald tijdens het huidige seizoen, vind je hier de verwachte wereldkampioen. Linksonder vind je de circuits die in het geselecteerde jaar zijn gereden. In de bijbehorende visualisatie zie je hoe de rondetijden door de tijd heen zijn veranderd op dat circuit. Aan de rechterkant vind je de (eind)stand van het seizoen voor zowel de coureurs als de constructeurs en daaronder zie je het puntenverloop van de top 5 door het seizoen heen.
Races
Bij de racepagina springt het podium het meest in het oog. Dit toont vanzelfsprekend de top 3 van de gereden race. Onder het podium zie je coureurs die tijdens de race zijn uitgevallen, met de specifieke uitvalreden. Dit is een ‘Drill-Down’ visualisatie, wat betekent dat je door kunt filteren door aan de bovenkant van de visualisatie op de knoppen te klikken. Linksboven zie je de naam van de race en het circuit. Daaronder vind je enkele statistieken over de race. Helemaal rechts vind je de uitslag van de race, de kwalificatie en de fastest lap. Dit is een zogenoemde ‘Drill-Through’ visualisatie, wat betekent dat je vanuit hier met je rechtermuisknop de rondetijden van een specifieke coureur tijdens deze race kan analyseren.
Teams
Alle statistieken van coureurs op deze pagina zijn gefilterd op basis van het geselecteerde team. Als je bijvoorbeeld filtert op Ferrari en Vettel, zal het dashboard alleen data tonen van alleen de races waarin Vettel voor Ferrari reed. In dit dashboard vind je linksboven het logo van het team en een aantal statistieken over het team. Linksonder vind je een tabel met de 15 coureurs die de meeste races hebben gereden voor dit team. Rechts zie je statistieken door de tijd heen en verdeeld per coureur.
Coureurs
Op de coureurspagina vind je statistieken over alle coureurs die in de Formule 1 hebben gereden. Allereerst zie je wat statistieken over de desbetreffende coureur. Linksonder zie je een verdeling van de nationaliteiten van geselecteerde coureurs. Rechts vind je een vijftal statistieken die worden samengevat in twee visualisaties. Boven zie je de verdeling per team en onder zie je de verdeling van alle geselecteerde coureurs.
Het Formule 1 Dashboard
Klik hier om het dashboard in een nieuw tabblad te openen
Voorbeeldvragen
Weet je niet goed waar je moet beginnen met kijken? Probeer dan eens antwoord te vinden op de volgende vragen:
- Hoeveel teams hebben op Monaco gereden tussen 1975 en 2000
- Wat is het verschil in tijd van de winnaar van Circuit de Spa-Francorchamps in 1950 & 2020
- Welke Braziliaanse coureur stond op de 3e plek na de 4e race van het wereldkampioenschap in 1988
- In een seizoen kon op de laatste racedag dubbele punten worden verdiend (50 ipv 25), welk seizoen was dat?
- Op het circuit van Monza in 2014 reed Ferando Alsonso de snelste ronde, wat was zijn snelheid tijdens die ronde?
- Tijdens een seizoen van het afgelopen decennium was er 1 seizoen waar op de laatste racedag nog 4 coureurs kans maakten op de wereldtitel, welk seizoen was dat?
- Ferrari is het enige team dat tot nu toe elk jaar meedeed in de Formule 1, ze reden een x aantal jaar 16 races achter elkaar hoeveel jaren achter elkaar waren dat?
- Williams is een groot team dat op hun hoogtepunt 12 races won in een seizoen (1996), sinds 2005 behaalde ze echter nog maar 1 overwinning. In welk jaar was dat en wie won deze race?
- Hoeveel DNF’s heeft Romain Grosjean gehad in zijn carrière en wat is de nummer 1 reden van DNF van Romain Grosjean?
- Vorig jaar overleed de Formule 1 legende Niki Lauda op 70e jarige leeftijd. De Oostenrijker, die aan het eind van zijn leven nog zeer actief was voor Mercedes, won 3 wereldtitels, voor welke teams?
- Hoeveel races reden alle Nederlanders samen? En hoeveel zijn daarvan gereden door de familie Verstappen?
Antwoorden op de vragen
- 58 (176 coureurs, 26 races)
- 2,86 minuten (4,78 min & 1,91 min)
- Ayrton Senna
- 2014
- 373 km/h
- 2010 (Vettel, Alonso, Webber en Hamilton)
- 11: 1984 t/m 1994
- 2012, Pastor Maldonando
- 49 en “Collision”
- Ferrari (2) en McLaren (1)
- 411, 229
*Over het hele dashboard is niet alle data compleet. Zo zul je zien dat de rondetijden, pitstoptijden, fastest laps, kwalificatietijden en nog enkele andere punten niet voor elk jaar beschikbaar zijn.