Qlik Application Automation

Eind oktober 2020 maakte Qlik de acquisitie van Blendr.io bekend. Destijds al kondigde Qlik aan dat de acquisitie ze moest gaan helpen met wat Qlik “Active Intelligence” noemt. Sinds 28 september is het eerste resultaat van die acquisitie zichtbaar in de SaaS versie van Qlik in de vorm van de feature “Application Automation”. In dit blog leggen we je uit wat er precies bedoeld wordt met Active Intelligence en laten we aan de hand van een aantal use-cases zien hoe Application Automation ervoor zorgt dat je vliegensvlug acties in gang kunt zetten op basis van jouw data in Qlik SaaS.

Wat is Active Intelligence?

Iedereen die al wat langer met Qlik of andere BI-tooling werkt herkent wel het volgende proces: in de nacht worden al je databronnen 1 voor 1 uitgelezen en wordt de data verwerkt en ingeladen in je dashboard. Gedurende de werkdag worden er allerlei nieuwe data in je systeem opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan updates over lopende verkooptrajecten in je CRM-systeem. Als je geluk hebt wordt overdag eens in het uur je dashboard bijgewerkt met verse data. Dat betekent dus ook dat je slechts eens per uur die nieuwe data uit je CRM-systeem kan analyseren in de context van je dashboard.

Active Intelligence is een paradigma wat stelt dat data niet statisch moet zijn, maar juist in beweging. Zodra nieuwe relevante data in je bronsysteem wordt ingevoerd moet die data aan het werk gaan om jouw acties te voeden. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat als er een nieuwe lead wordt ingevoerd door marketing in je CRM-systeem dit direct een verversing van je dashboard triggert, maar misschien ook dat gelijk een mail wordt gestuurd naar de vertegenwoordiger van die klant dat hij aan de slag kan met deze informatie.

Application Automation in Qlik Sense SaaS

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar een dergelijke oplossing kost een hoop programmeerwerk. Er moeten verschillende systemen van meerdere leveranciers aan elkaar worden geknoopt door mensen die niet alleen het proces snappen, maar ook nog eens de vaardigheden hebben om dit te vertalen naar code die de computers snappen. Laat dat nu precies het probleem zijn wat Application Automation oplost. Application Automation is een zogeheten “no-code” oplossing. Door middel van bouwstenen, “Blocks” genoemd, kan een serie aan acties in gang worden gezet. Zo is er bijvoorbeeld een Block die voor jou in een Qlik applicatie een selectie maakt en een tweede Block die vervolgens op basis van die selectie de inhoud van een tabel ophaalt. Het enige wat je hoeft te doen om zo’n Block te configureren is het Block op de juiste plek in je workflow slepen en door middel van drop-down selecties de juiste waarden te selecteren voor app, veldnaam en veldwaarde.

qlik sense, qlik saas, qlik application automation, application automation, data analytics, qlik

 

Om een Automation in gang te zetten heb je 4 opties. Je kunt allereerst een Automation handmatig starten of op een schedule laten beginnen zoals je dat ook al gewend was met de reload tasks. Maar interessanter zijn de opties “Triggered” en “Webhook”. Door de methode “Triggered” te kiezen creëer je een REST-API endpoint in jouw Qlik SaaS omgeving (in GET en POST vorm) waarmee je de automation vanuit een andere applicatie aan kunt roepen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een Data Warehouse hebt voor je data, de software van jouw Data Warehouse kan dan namelijk zodra het klaar is met de verwerking een Automation in Qlik in gang zetten waarmee bijvoorbeeld de relevante dashboards worden herladen met nieuwe data. De “Webhook” optie is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Met de “Webhook” functie vraag je juist aan een applicatie om de Automation te starten op basis van een event. De “Webhook” heeft op dit moment 2 connectoren: Qlik zelf en Eventbrite. Met de Qlik webhook kun je acties in gang zetten als er bijvoorbeeld een app klaar is met laden, maar ook als er bijvoorbeeld een nieuwe gebruiker wordt aangemaakt of een app gepubliceerd wordt. Een voorbeeld van een toepassing van deze functionaliteit is de onderstaande flow die op onze eigen Qlik SaaS omgeving elke Task Reload die klaar is controleert of de taak succesvol was. Als de taak een foutmelding heeft, dan wordt automatisch een bericht naar een Teams kanaal gestuurd zodat onze applicatie beheerders de fout direct kunnen verhelpen.

qlik sense, qlik saas, qlik application automation, application automation, data analytics, qlik

Ter inspiratie een aantal use-cases

De mogelijkheden van de nieuwe Application Automation zijn nagenoeg eindeloos. De feature is per direct gratis beschikbaar voor alle Qlik Sense SaaS gebruikers. Momenteel zit er een fair-use beleid achter wat inhoudt dat per Tenant (= Qlik SaaS omgeving) per maand 5000 automations gestart mogen worden. Let erop dat dit zowel succesvolle als mislukte automations betreft, dus ook die tijdens het ontwikkelproces worden gestart. Desalniettemin is de barrière om met Qlik Application Automation te starten heel laag en dus hieronder een aantal use-cases ter inspiratie:

  • Check dagelijks of er een nieuw bestand is ge-upload naar de sFTP server. Als het bestand ge-upload is, start de verwerking middels een Qlik Sense reload. Is het bestand er nog niet, stuur dan een mail naar de contactpersoon en probeer het een uur later nog eens
  • Kopieer de expressies uit master items van het ene Qlik Sense Sales dashboard naar alle andere dashboards in dezelfde workspace.
  • Controleer alle accounts in je Salesforce applicatie die de status “Champion” hebben, als ze een hoge sales-readiness score hebben, maar al een tijd niet benaderd zijn door de verkoop afdeling, maak dan automatisch een taak aan in Salesforce en stuur een notificatie naar de betrokken vertegenwoordiger. Zie de video hieronder van Qlik waarin deze case van begin tot eind wordt opgebouwd in Application Automation.

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Qlik Sense maar heb je het nog nooit gebruikt? Schrijf je dan in voor de Qlik Sense Basics training. Tijdens deze gratis online training leer je hoe je Qlik Sense gebruikt. Denk hierbij aan het maken van selecties, bookmarks en we kijken zelfs kort naar het maken van een datamodel. Maak je al gebruik van Qlik Sense en wil je over naar de nieuwste versie? Vraag dan een upgrade van je omgeving aan via de knop hieronder.

GRATIS QLIK SENSE TRAINING  DOWNLOAD DESKTOPVERSIE  UPGRADE AANVRAGEN

Lennaert van den Brink, E-mergo,

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant