Power BI Premium Gen-2

Eind 2020 kondigde Microsoft al aan dat er een update zou komen met betrekking tot de capaciteiten van Power BI Premium. Op 4 oktober 2021 is deze update eindelijk uitgebracht voor alle gebruikers, onder de naam: Power BI Premium Gen-2. In dit blog leggen we eerst uit wat de mogelijkheden en beperkingen waren van de eerste versie van Power BI Premium. Hierna zal er dieper worden ingegaan op de veranderingen, de voordelen en de nadelen van Power BI Premium Gen-2.

Planning & voorwaarden voor transitie naar Power BI Premium Gen-2
Vanaf maart 2022 zal Microsoft beginnen met het migreren van alle premium capaciteiten naar het nieuwe Premium Gen-2 platform. Voor de overstap naar Premium Gen-2 zijn een aantal voorwaarden van toepassing die hier gevonden kunnen worden. Voor gedetailleerde informatie over Power BI Premium Gen-2 raden we het aan om de officiële documentatie pagina van Microsoft te bezoeken.

Power BI Premium Gen-1

Vijf jaar geleden werden er drie nieuwe abonnementsvormen geïntroduceerd, waaronder Premium, met een toegewijde capaciteit om een schaalbaar prijsmodel en voorspelbare prestaties aan te bieden. In tegenstelling tot een Pro abonnementsvorm waar je een licentie per gebruiker nodig hebt, koop je met een Premium abonnement het recht op het gebruik van resources zoals geheugen, CPU cores (nodig voor rekenwerk waardoor programma’s draaien en hardware wordt aangestuurd) en opslag. In essentie was Power BI Premium Gen-1 hetzelfde als het huren van een fysieke server.

Aan deze eerste Premium abonnementsvorm zaten een aantal beperkingen. De backend CPUs waren gereserveerde fysieke computing nodes in de cloud waarvan het aantal CPUs afhing van het abonnement van de gebruiker. Het huren van een Premium1 (ookwel P1) capaciteit bevat 8 CPU cores en 25 GB RAM die exclusief voor één gebruiker zijn gereserveerd. Administrators moesten het gebruik van de computing nodes monitoren middels de Premium metrics app en hierna beoordelen hoeveel rekencapaciteit gebruikers nodig zouden hebben. De limiet van de resources in de eerste abonnementsvorm werd snel bereikt als alle datasets samen de 25 GB RAM overschrijden of als berekeningen de capaciteit van 8 CPU cores overschrijden. Als gevolg moet er meer capaciteit aangekocht worden voor piekmomenten terwijl een groot deel van deze overcapaciteit niet gebruikt zal worden.

 

Power BI Premium Gen-2

Het idee achter Power BI Premium Gen-2 lijkt meer op een Software As A Service (SaaS) oplossing. De voornaamste verandering in de architectuur houdt in dat resources (voornamelijk de CPUs) niet meer toegewijd worden aan één specifieke gebruiker. In plaats van toegewijde resources aan een gebruiker worden de resources (geheugen, CPUs en opslag) nu toegewezen aan een regionaal cluster. De regionale clusters worden verder onderverdeeld in gespecialiseerde groepen waar elke groep een andere Power BI taak oppakt (datasets, dataflows of paginated reports). Zodra de gebruiker een deel van de premium capaciteit gebruikt, wordt een deel van één van de regionale clusters aan deze gebruiker toegewezen.

Deze oplossing is vele malen krachtiger dan de voorgaande Power BI Premium Gen-1 oplossing en heeft de volgende voordelen:

  • Power BI Premium per gebruiker: de nieuwe architectuur maakt het mogelijk om meer en flexibelere licensemodellen uit te brengen.
  • 16x betere prestatie: de nieuwe Premium Gen-2 capaciteiten kan in sommige situaties 16x sneller zijn dan de voorgaande Premium Gen-1. Dit komt doordat de gedeelde nodes van Premium Gen-2 even groot of groter zijn dan een Premium P3 node van Premium Gen-1.
  • Memory per dataset (not per capacity): met Premium Gen-1 moesten datasets alle geheugen (RAM) delen. Voor Premium Gen-2 wordt er per dataset een zelfde soort geheugen toegewezen. Visueel ziet dit er zo uit:

power bi, power bi premium, microsoft power bi, power bi premium gen2 power bi, power bi premium, microsoft power bi, power bi premium gen2

  • Geen limiet meer op gelijktijdige dataset refreshes: met Premium Gen-1 was er een limiet van 6 gelijktijdige dataset refreshes. Voor Premium Gen-2 is deze limiet volledig weggehaald en is het nu mogelijk om onbeperkt refreshes tegelijkertijd uit te voeren.
  • Automatisch opschalen van capaciteit resources: Power BI Gen-2 kan automatisch opschalen voor de komende 24 uur in situaties waar er een tekort is aan geheugen, CPUs of opslag. Deze optie moet handmatig aangezet worden omdat het in sommige gevallen financieel niet aantrekkelijk is om deze optie te gebruiken. Deze optie is vooral handig voor onvoorspelbare en tijdelijke pieken in het gebruik van resources. Voor administrators is dit handig omdat ze minder beslissingen hoeven te maken en minder handelingen hoeven te verrichten op veranderingen in resources. Echter, als de capaciteit van de resources constant aan de bovengrens zit dan is het beter om op te schalen naar de volgende Premium capaciteit.

 

 

Geschreven door Pascal van Vliet,
Business Intelligence Consultant

Meer weten?

Ben je na het lezen van dit blog benieuwd naar wat dit voor jou betekent of denk je hier hulp bij nodig te hebben?  Neem dan contact met ons op via het contactformulier hieronder of plan zelf een afspraak met ons in.

Plan een afspraak in