AI Copilot in Power Apps
In het vorige blog van Senior Consultant Steven Brusse nog geen twee maanden geleden schreef hij over de invloed van Artificial Intelligence (AI) op low-code softwareontwikkeling. Hij stelde daarin de vraag of het ooit mogelijk wordt om applicaties te laten ontwikkelen door een AI-model. Een paar weken later heeft Microsoft het antwoord op deze vraag al gegeven met de introductie van de AI Copilot in Power Apps. Met de AI Copilot laat Microsoft zien wat er mogelijk is als een generatief AI-model zoals ChatGPT wordt geïntegreerd in een low-code ontwikkelplatform. Iedereen kan nu aan de slag om een applicatie te bouwen, simpelweg door de gewenste specificaties ervan te beschrijven in menselijke taal via een gesprek met een chatbot. Met moderne low-code tools was programmeerervaring al niet meer nodig om werkende applicaties te bouwen, maar zonder specifieke toolkennis kwam je in de praktijk nog steeds niet ver. Dat zou nu wel eens kunnen veranderen, of is nog te vroeg om deze conclusie te trekken? In dit blog lees je welke mogelijkheden de nieuwe AI Copilot op dit moment biedt, wat de beperkingen zijn en hoe je een proefversie kunt aanvragen om zelf te kunnen testen.
Aanmelden voor proefversie
Voordat we ingaan op de mogelijkheden van de nieuwe AI-assistent, is het belangrijk om te vermelden dat de AI Copilot op dit moment nog niet voor iedereen beschikbaar is. De nieuwe functies van AI Copilot zijn nu nog niet bedoeld voor productiegebruik en worden nu nog alleen als beperkte preview aangeboden. Je moet een aanvraag indienen bij Microsoft om een proefversie te kunnen gebruiken. Een voorwaarde voor deelname is dat jouw omgeving (Power Platform Environment) in de VS wordt gehost en dat AI Builder is ingeschakeld op de omgeving. De aanvraag voor de proefversie kan via een online formulier ingediend worden.
Wat zijn de mogelijkheden van AI Copilot?
De nieuwe AI Copilot is een slimme assistent die je op verschillende manieren voor je kunt laten werken bij het ontwikkelen van apps (met Power Apps), flows (met Power Automate) en chatbots (met Power Virtual Agents). In dit blog beperk ik me tot de toepassingen van AI Copilot in Power Apps.
- Apps bouwen door middel van een gesprek
- Copilot besturingselement toevoegen aan apps
Apps bouwen door middel van gesprek
Zodra de Copilot in jouw omgeving is geactiveerd krijg je in Power Apps op het startscherm de vraag om te beschrijven wat voor soort app je wil maken. Hier kun je in menselijke taal beschrijven wat voor soort informatie je wil verzamelen, registreren, verwerken of weergeven. De Copilot genereert aan hand van jouw beschrijving een nieuwe tabel in Dataverse met de back-end logica om de gevraagde activiteiten te automatiseren. Je krijgt vervolgens de structuur van de nieuwe tabel met wat voorbeeldgegevens te zien.
Je kunt de nieuwe tabel wijzigen, kolommen aanpassen, of extra kolommen toevoegen door de gewenste aanpassingen te beschrijven. Om je op weg te helpen worden er na elke nieuwe vraag suggesties gegeven over mogelijke vervolgvragen die je aan de Copilot kunt stellen. Je kunt de Copilot niet alleen vragen om de structuur van de tabel te wijzigen, maar ook om extra sample data te genereren.
Als de tabel voldoet aan jouw eisen dan kun je de Copilot tot slot vragen om een app te creëren. De app die wordt gecreëerd is een responsieve canvas app met een startpagina en een invoerpagina. Op de startpagina is het nieuwe Copilot-besturingselement toegevoegd (zie volgende paragraaf), waarmee je direct vragen over de data in de app kunt stellen. De tweede pagina bevat een lijst waarin de bestaande rijen uit de tabel worden afgebeeld. Hier kun je de rijen bewerken en nieuwe rijen toevoegen.
Copilot besturingselement toevoegen aan apps
Het nieuwe Copilot-besturingselement is een AI-assistent die ontwikkelaars aan apps kunnen toevoegen voor eindgebruikers. Met dit besturingselement kunnen eindgebruikers inzichten krijgen in de gegevens die in de app zijn opgeslagen door middel van gesprekken in menselijke taal.
Het Copilot-besturingselement wordt automatisch toegevoegd aan je app wanneer je de app met de Copilot hebt gecreëerd. Daarnaast kun je als ontwikkelaar het Copilot-besturingselement toevoegen aan bestaande apps die al gebruik maken van tabellen in Dataverse. Hierbij kun je in de instellingen van het besturingselement kiezen over welke gegevens er vragen kunnen worden gesteld.
Met dit nieuwe besturingselement kunnen eindgebruikers heel gericht vragen stellen over de data in een app, waardoor de app zelf gebruiksvriendelijker wordt. Apps kunnen daarnaast ook eenvoudiger gemaakt worden, omdat andere besturingselementen voor bijvoorbeeld het opzoeken, weergeven en filteren van gegevens niet meer nodig zijn.
Wat zijn de huidige beperkingen?
Hoewel de nieuwe features van AI Copilot op dit moment alleen nog via een proefversie zijn vrijgegeven, geven ze al wel een aardig beeld van de toekomst van low-code softwareontwikkeling met Power Apps. Op basis van de huidige mogelijkheden en beperkingen zijn de nieuwe features echter nog niet inzetbaar voor productietoepassingen. Ik heb hieronder een aantal beperkingen op een rij gezet:
- De Copilot kan alleen een canvas app maken en geen model-driven app.
- De apps die je kunt maken met de Copilot zijn heel eenvoudig, omdat ze zijn gekoppeld aan maar één tabel in Dataverse.
- Als je een canvas app later wilt aanpassen en uitbreiden met extra functionaliteit dan kun je de Copilot niet gebruiken en heb je dus toch weer iemand nodig met specifieke toolkennis.
- Het idee van het nieuwe Copilot-besturingselement is heel krachtig, maar je kunt slechts één tabel kiezen voor het besturingselement. De vragen die je als gebruiker kunt stellen via het besturingselementen zijn daardoor beperkt, omdat gegevens normaliter in meerdere tabellen zijn opgeslagen.
Conclusie
De preview van de AI Copilot bewijst dat het mogelijk is om apps te ontwikkelen met behulp van een slimme chatbot zonder enige voorkennis van Power Apps. Door de beperkingen die op dit moment gelden is de Copilot in de praktijk nog niet echt bruikbaar. Dat gaat ongetwijfeld veranderen in de nabije toekomst. Microsoft heeft namelijk aangekondigd dat het vol inzet op AI-toepassingen in bestaande clouddiensten. Om die reden verwacht ik dat de mogelijkheden van AI Copilot snel worden uitgebreid. Aan de andere kant denk ik niet dat ervaren app-ontwikkelaars met programmeerervaring en/of specialistische toolkennis overbodig worden door een AI-gedreven chatbot. Voor complexe applicaties die integreren met externe systemen zijn dit soort specialisten nog altijd nodig en dat zal ook wel zo blijven.
Meer weten over low-code?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van low-code tools, of heb je een concrete uitdaging waarbij een low-code app de oplossing zou kunnen bieden? Wij helpen je met advies en denken graag mee over de mogelijke toepassingen van low-code voor jouw specifieke situatie. Neem voor een kennismakingsgesprek contact op met een van onze accountmanagers.
Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Consultant
Wil je zelf aan de slag als low-code ontwikkelaar?
De vraag naar low-code software neemt alleen maar toe. E-mergo is daarom op zoek naar versterking van het team dat oplossingen voor klanten bouwt met Mendix en Power Apps. Zie jij jezelf als toekomstig low-code ontwikkelaar? Aarzel dan niet en bekijk onze vacatures op de website via de button hieronder.