TimeXtender’s nieuwe support-copiloot: Xpilot
TimeXtender heeft in juni 2023 zijn eigen online chatbot gelanceerd: Xpilot. Deze ChatGPT-toepassing is bedoeld om gebruikers snel en makkelijk te voorzien van informatie en ondersteuning, door te dienen als zoekmachine, gebruikshandleiding en kennisbank in een. Onze Business Intelligence Consultant Martin Memelink probeert het uit.
Troubleshooten
Xpilot is bedoeld om te helpen met alle vragen rondom de TimeXtender-software en aanverwante aspecten. Wie kan dat beter uitleggen dan Xpilot zelf?
De voornaamste use case is als next-gen zoekmachine voor het troubleshooten van problemen in TimeXtender. Als er iets onverwachts gebeurt in de software kan het een uitdaging zijn om te ontdekken wat er aan de hand is en waar de oplossing gevonden kan worden, vooral voor nieuwe gebruikers. Xpilot is hierbij een waardevol nieuw hulpmiddel. Na het proberen van verschillende situaties uit de dagelijkse praktijk, valt op dat Xpilot bruikbare antwoorden kan geven over uiteenlopende onderwerpen.
Zie bijvoorbeeld de onderstaande afbeelding, waarin een vraag wordt gesteld over ontbrekende records. Xpilot geeft een handig stappenplan om de oorzaak mee te achterhalen. De boosdoener in dit voorbeeld zou een primary key violation kunnen zijn en door de suggesties in het antwoord te volgen komt de gebruiker daar inderdaad snel achter.
Xpilot kan ook assisteren bij hoe je kunt deployen naar Power BI. Als een veelvoorkomende vraag hierover wordt gesteld, geeft Xpilot feilloos de nodige stappen om deze op te lossen. Hierin ontbreekt de Power BI on premise data gateway nog als mogelijkheid voor de foutmelding, maar in grote lijnen is dit antwoord erg behulpzaam en bliksemsnel beschikbaar.
Andere voorbeelden van behulpzame onderwerpen om vragen over te stellen zijn algemene vragen over datagedreven werken, benodigde architectuur (infrastructuur) en SQL. Hoewel dit dus eigenlijk buiten de TimeXtender-software valt, kan Xpilot hier alsnog zinnige tips over genereren.
Beperkingen
Er zijn een aantal beperkingen in het gebruik van Xpilot die op dit moment opvallen. Xpilot is sowieso geprogrammeerd om alleen TimeXtender-gerelateerde antwoorden te geven. Daarnaast zal Xpilot vooral Engelstalige antwoorden geven – waarschijnlijk doordat de support-pagina’s in het Engels zijn. Tevens is het op dit moment niet mogelijk om rijen data als prompt in te voeren, dus Xpilot kan (nog) geen analyses helpen doen op afwijkingen of datakwaliteit. In de toekomst zou dit wellicht interessant zijn, zodat Xpilot aanbevelingen kan doen op basis van brondata, maar voor nu is dit nog toekomstmuziek.
Een bekende beperking van ChatGPT is traagheid als er een grote load is. Xpilot lijkt hier soms ook een beetje last van te hebben, maar bij het testen duurde een antwoord gemiddeld 10 seconden, wat acceptabel is vergeleken met de tijd die het kost om de juiste informatie zelf te moeten vinden. In tegenstelling tot ChatGPT heeft Xpilot echter geen knop om het genereren van een antwoord stop te zetten en het verwerkt slechts één prompt tegelijk. Als je dus per ongeluk een verkeerde prompt stuurt zit er dus niets anders op om even te wachten.
Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden dat het uitmaakt hoe een vraag wordt geformuleerd. Xpilot zal voor niet-TimeXtender-gerelateerde vragen geen antwoord geven (“I’m not sure about that”). Als je dit antwoord op een relevante vraag krijgt, kun je soms alsnog een bruikbaar antwoord krijgen door de vraag anders te formuleren. Ook lijkt Xpilot gevoelig te zijn voor spelling en hoofdlettergebruik. Als bijvoorbeeld gevraagd wordt wat xpiloT of xpiilot is komt er in beide gevallen geen antwoord.
Sinds juni 2023 bevindt de chatbot zich in de publieke beta-testfase. TimeXtender zegt dat het model continue zal worden geüpdatet en uitgebreid, dus gebruikers kunnen uitkijken naar toekomstige verbeteringen en nieuwe functionaliteiten.
Holistisch
TimeXtender als bedrijf streeft een holistische visie na, die stelt dat het belangrijk is hoe we als mensen onze tijd besteden – vandaar ook de naam TimeXtender. Voor deze blogpost is ook gekeken of deze aspecten in Xpilot naar voren komen.
Volgens de bot is de kracht van TimeXtender in elk geval no laughing matter.
En aangezien TimeXtender als bedrijf affiniteit heeft met mindfulness pauzes, meditatie en ademhalingsoefeningen, is het mogelijk voor een overspannen data engineer om hier middels Xpilot inspiratie voor op te doen.
Er zijn meer onderwerpen uit de TimeXtender-cultuur waar Xpilot uitleg over kan geven, zoals termen als Xfactor, Xgoals en Frankenstack. Grappig genoeg zal Xpilot ook uit zichzelf de term Frankenstack noemen bij ingewikkelde vragen over de integratie van verschillende datasystemen.
Zelf uitproberen?
Xpilot is een zeer bruikbaar hulpmiddel om snel en makkelijk specifieke, behulpzame informatie over alle aspecten van TimeXtender te vinden. Het bevindt zich nu in de testfase en model zal in de toekomst steeds worden verbeterd en uitgebreid. Je kunt zelf Xpilot uitproberen via de knop hieronder. Meer weten over TimeXtender? Schrijf je dan in voor onze (gratis) live demo!
Geschreven door Martin Memelink
Business Intelligence Consultant