5 Mythes over low-code app ontwikkeling
Volgens Forrester omarmen steeds meer bedrijven low-code development platforms om de oplevering van applicaties aanzienlijk te versnellen. Naast de “need for speed” zijn er ook nog andere voordelen aan low-code development, maar toch zijn veel bedrijven nog sceptisch. Dit scepticisme is berust op vijf mythes over low-code development. In dit blog zullen we de mythes een voor een behandelen en leggen we uit waarom ze niet waar zijn.
Mythe 1: Low-code platforms zijn alleen voor ‘Citizen Developers’
Veel software engineers zijn nog sceptisch over low-code development en geloven dat dit type ontwikkelen alleen geschikt is voor zogenaamde ‘Citizen Developers’. Maar
niets is minder waar, het snel bouwen van een schaalbare enterprise-ready applicatie heeft een team van developers nodig. Verder moet dit team ook nog eens cross-functioneel zijn zodat iedereen kan deelnemen aan elk aspect van het ontwikkelproces. Een software engineer is dus een belangrijk onderdeel van het succes.
Deze mythe lijkt te zijn ontstaan door een verwarring over deze platforms. Low-code platforms gebruiken namelijk een visuele manier van ontwikkelen waardoor gebruikers met weinig programmeerskills ook mobiele- en webapplicaties kunnen creëren. Dit neemt echter niet weg dat ook geavanceerde developers met low-code platforms aan de slag kunnen. Binnen platforms zoals Mendix kun je namelijk naast visueel ontwikkelen ook zelf stukken script toevoegen. Hierdoor biedt het platform voor iedereen opties om samen te kunnen werken aan applicaties en portalen.
Omdat er visueel ontwikkeld wordt kan er bovendien al veel eerder in het ontwerpproces waardevolle feedback worden gegeven. Dit draagt bij aan de snelheid van het ontwikkelingsproces en de algehele nauwkeurigheid. Het is dan ook deze enterprise-wide samenwerking wat het cruciale onderdeel is van het snel ontwikkelen van waardevolle apps met low-code platforms.
Mythe 2: Low-code development is alleen geschikt voor kleine applicaties
Er wordt nog steeds gedacht dat low-code gelijk staat aan kleinschalige ontwikkeling. Volgens onderzoek van Forrester blijkt echter dat enterprise applicaties vooral complex, groot én cruciaal voor het bedrijfsleven zijn. En dat deze vaak worden gebouwd met low-code platforms.
Vrijwel alle klanten die meededen aan het onderzoek gaven aan dat de meeste applicaties die waren gebouwd in low-code platforms bedrijfsbreed werden gebruikt. Ook gaven bijna alle Citizen Developer respondenten aan dat er op z’n minst twee afdelingen in hun bedrijf low-code platforms hadden geadopteerd, en ongeveer een derde van hen liet weten dat de hele onderneming het platform in gebruik had genomen.
Mythe 3: Low-code development is alleen voor de ontwikkelfase
Afgezien van de naam focussen low-code development platforms zich niet alleen maar op de ontwikkelingsfase. Zo levert het low-code platform
Mendix ondersteuning voor de gehele ‘app lifecycle’ doordat het complete proces van idee en development tot testen en beheer binnen het platform bestaat. Dit biedt bedrijven een time-to-market voordeel waardoor zij sneller kunnen reageren en innoveren dan hun concurrenten. Daarnaast beschikken low-code platforms zoals Mendix over visual development tools, social collaboration tools, end-user feedback loops en ondersteunen ze de Scrum werkwijze. Dit alles zorgt uiteraard voor een snelle ontwikkelfase maar ook voor snelheid in het testen van nieuwe ideeën, reageren op feedback en het uitrollen van applicaties en portalen.
Mythe 4: Low-code platforms creëren een nieuwe vorm van Shadow IT
De opkomst van low-code platforms heeft voor groei gezorgd in de opkomst van een nieuw soort developer: de citizen developer. Maar er zijn ook sceptici die geloven dat deze platforms alleen maar een andere vorm van ‘user productivity tools’ zijn die gaan zorgen voor nog meer Shadow IT.
De realiteit is dat low-code platforms de eenzijdig aanpak van normaal ontwikkelen juist ontmoedigen en zorgen voor een omgeving waarin de Citizen Developers en de IT-afdeling gaan samenwerken. Met dit idee is Mendix zelfs ooit bedacht! Bij deze samenwerking zijn de Citizen Developers betrokken bij de projecten maar heeft de IT-afdeling uiteindelijke controle over de ontwikkeling. Low-code platforms kunnen Citizen Developers beschermen tegen onnodige complexiteit terwijl ze tegelijkertijd DevOps teams en professionele developers de volledige transparantie, openheid, governance en controle aanbieden die ze nodig hebben.
Wanneer je een low-code platform gaat gebruiken is het belangrijk dat je er een kiest die governance mogelijkheden aanbiedt zonder dat de time-to-value wordt gecomprimeerd. Verder moet het platform ook beschikken over gereedschappen om automatisch te kunnen testen en de kwaliteit en functionering monitoren. Sommige low-code platforms zijn ook voorzien van “logging” en “controls out-of-the-box” om zeker te zijn dat de naleving van kwaliteit wordt gewaarborgd op het gehele portfolio van apps.
Al met al zal het juiste low-code platform zowel de professionele developer als de Citizen Developer ondersteunen met op maat gemaakte omgevingen voor elke gebruiker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Mendix’s Studio en Mendix Studio Pro die samen integreren en real-time feedback aan elkaar kunnen geven.
Mythe 5: Je kunt niet handmatig programmeren met low-code platforms
Het idee achter low-code development is om zo veel mogelijk te kunnen ontwikkelen zonder code, maar dit betekent niet dat software engineers niet de functionaliteiten van een app kunnen uitbreiden met code als ze dat willen.
Met het goed benutten van client en server-side API’s kunnen engineers namelijk nieuwe functionaliteiten bouwen, packagen en distribueren zoals connectors naar externe services, machine learning en AI, integraties uitvoeren naar interne systemen en archieven, native mobile widgets en herbruikbare UI componenten. Met deze mogelijkheden kunnen software engineers de reikwijdte vergroten van alle developers in het team. Hierbij maken ze het voor hun mogelijk om de grenzen te vergroten van het core platform waardoor zij sneller betere oplossingen kunnen bouwen door de standaard features van het platform te verreiken met code.
Soms kan het ook voorkomen dat een bedrijf iets nodig heeft wat niet standaard binnen een low-code platform mogelijk is. Maar dit betekent niet dat het gelijk ophoudt en het gehele proces stil staat. Software engineers kunnen namelijk ook code gebruiken om herbruikbare code extensions te ontwikkelen.
Realiteit van low-code platforms
Hopelijk heb je na het lezen van dit blog gezien dat deze 5 mythes over low code app development platforms niet waar zijn en weet je meer over de mogelijkheden van deze innovatieve platforms. De realiteit van platforms zoals Mendix is dat zij de noodzakelijke tools aanbieden voor zowel de business als IT om samen te werken en daardoor met hoge snelheid volwaardige apps te bouwen, ook voor enterprises. Wil je meer weten over de mogelijkheden van low-code voor jouw organisatie? Plan dan een kennismaking met ons in of vraag een gratis ‘App in a Day’ sessie aan!