5 Quick-wins bij het gebruiken van een low-code platform zoals Mendix

mendix, low code, microsoft excel,mendix, excel, excel replacement, excel spreadsheet, spreadsheets, excel bestanden, excel vervangen, mendix app, applicatie, digitalisering,

Bekijk in dit blog 5 quick-wins van low-code application development platforms zoals Mendix vanuit het oogpunt van een ontwikkelaar. Hierbij wordt dieper ingegaan op de verschillen tussen low-code en traditioneel ontwikkelen en worden enkele voordelen van het Mendix platform uitgelicht.

Wat is low-code ontwikkelen?

Mijn naam is Steve Jonk en ik ben een ontwikkelaar die met Mendix werkt. Alvorens ik begin met invulling geven aan de titel van deze blogpost, zal ik een korte uitleg geven over low-code platforms, zoals Mendix. Een low-code platform is een manier van ontwikkelen, waar iemand met weinig tot geen verstand van coderen óók applicaties kan maken. Dit gebeurt op een visuele manier, waar de ontwikkelaar verschillende ‘bouwblokken’ met elkaar verbindt. Dit kan gaan over visuele bouwblokken (de onderdelen die de gebruiker daadwerkelijk ziet), werkzame bouwblokken (de logica achter gebruikersacties – zoals een knop indrukken) of datablokken (hoe zijn de verschillende delen van informatie aan elkaar gekoppeld). Binnen een low-code platform wordt vaak gebruik gemaakt van vooropgestelde stukken code, verpakt in een hapklaar pakketje. De ontwikkelaar sleept dit stukje code simpelweg in zijn applicatie en voilà, de applicatie heeft een nieuwe functionaliteit. Binnen Mendix worden deze hapklare pakketjes ook wel ‘widgets’ genoemd. Om verder in de tekst onderscheid te creëren tussen de traditionele manier van ontwikkelen en low-code zal ik naar de traditionele ontwikkelaars refereren als ‘programmeurs’ en low-code ontwikkelaars als ‘ontwikkelaars’.

 

5 Quick-wins

1. Duidelijke communicatie tussen ontwikkelaar, business en eindgebruiker

mendix, low code, microsoft excel,mendix, excel, excel replacement, excel spreadsheet, spreadsheets, excel bestanden, excel vervangen, mendix app, applicatie, digitalisering,

Een heikel punt in de communicatie tussen programmeur en business is de syntax (i.e. programmeertaal). Over het algemeen kunnen mensen vanuit de business weinig tot geen programmeertaal lezen, wat het moeilijk maakt voor programmeurs om te communiceren. Je laat niet even makkelijk iemand meelezen met de 100 regels code die je zojuist heb geschreven. Mendix biedt hiervoor een oplossing met zijn visuele manier van communiceren. Dit ziet eruit als een soort stroomdiagram, waar elk blokje een (data)bewerking representeert. Het is heel logisch en duidelijk weergeven waar de actie start, waar hij eindigt en wat tussendoor gebeurt. Hieronder wordt zo’n stroomdiagram weergeven.

mendix, low code, microsoft excel,mendix, excel, excel replacement, excel spreadsheet, spreadsheets, excel bestanden, excel vervangen, mendix app, applicatie, digitalisering,

Ook de communicatie tussen ontwikkelaar en eindgebruiker wordt gefaciliteerd door het Mendix platform. Mendix komt standaard met de ‘feedback’-widget. Deze widget geeft eindgebruikers de mogelijkheid om feedback te geven op de applicatie, wat direct als bericht in de omgeving van de ontwikkelaars terecht komt. Dan kan vervolgens besloten worden of deze feedback daadwerkelijk meegenomen zal worden in een nieuwe oplevering. Zo staan eindegebruiker en ontwikkelaar direct in contact met elkaar. Ik, met mijn User Experience achtergrond, smul van dit soort functionaliteiten.

2. Ontwikkelen zonder kennis van programmeertalen

Omdat de basis van ontwikkelen eenvoudiger te vatten is bij het gebruiken van een low-code platform, kan een ontwikkelaar snel beginnen met werkende applicaties bouwen. Deze applicaties beginnen over het algemeen klein en simpel, maar kunnen al snel worden uitgebreid tot volledig werkende systemen.

De eenvoud om snel zelf een applicatie te creëren geeft een ontwikkelaar ook meer ruimte om de logica achter applicaties eigen te maken. Omdat het ontwikkelen zo visueel is, en omdat het leren van een syntax niet nodig is, is het gemakkelijker om de verbinding tussen verschillende onderdelen van een applicatie te zien. Low-code helpt in het begrijpen van de logica achter een applicatie. Zo zouden ook mensen aan business-zijde uiteindelijk een applicatie kunnen maken.mendix, low code, microsoft excel,mendix, excel, excel replacement, excel spreadsheet, spreadsheets, excel bestanden, excel vervangen, mendix app, applicatie, digitalisering,

 

3. Eenvoudiger Agile werken

Hoe low-code ontwikkelen werd omschreven in de vorige alinea rijmt heel erg met de ‘Minimum Viable Product’ -strategie van ontwikkelen, wat een veelvoorkomende agile werkwijze is om digitale producten op de markt te brengen. De naam van deze strategie is zeer beeldend: het eerste product dat wordt opgeleverd is zo minimaal mogelijk, waar niks meer wordt gedaan dan het hoofddoel van het product vervullen. Dan worden stukje bij beetje meer functionaliteiten toegevoegd, welke constant getoetst en doorontwikkeld worden. Mendix biedt de ontwikkelaar alle mogelijkheid om deze strategie (tezamen met andere agile methoden) te gebruiken in het proces.

Buiten dat de natuurlijke flow tussen low-code en agile werken fijn samenvalt, biedt het Mendix platform tal van tools voor de integratie van een agile werkwijze: scrum. Zo beschikt de ontwikkelomgeving bijvoorbeeld over een product backlog, met de mogelijkheid om sprints te starten, waar taken van de backlog worden meegenomen. Door dit en veel andere scrumintegraties heeft de ontwikkelaar alles wat hij nodig heeft in één omgeving, in plaats van een situatie waarin verschillende tools (en software) nodig zijn om alleen al het ontwikkelproces te waarborgen.

4. Snelheid van ontwikkelen

De business kan nog zoveel inzicht hebben en de manier van ontwikkelen kan nog zo visueel zijn, maar uiteindelijk is het voor alle betrokkenen van belang dat het ontwikkelen snel gaat. Nu blijkt uit onderzoek[1] dat low-code ontwikkelen vele malen sneller is qua opleveringen en aanpassingen. Dit komt ook zeer overeen met mijn ervaring in zowel programmeren als low-code ontwikkelen. Het eenvoudige (drag ’n drop) hergebruiken van bestaande onderdelen die door jezelf en anderen zijn gemaakt, tezamen met het visueel creëren van de werkzaamheid binnen een applicatie, maakt het mogelijk dat je snel van niks naar een voltallige applicatie gaat. Natuurlijk is de detaillering van de applicatie iets waar tijd in gaat zitten, maar het bespeuren van bugs en het doorvoeren van veranderingen is zeer eenvoudig te verwezenlijken door de overzichtelijkheid van het werken met low-code.

mendix, low code, microsoft excel,mendix, excel, excel replacement, excel spreadsheet, spreadsheets, excel bestanden, excel vervangen, mendix app, applicatie, digitalisering,

5. Géén no-code

Low-code staat niet gelijk aan no-code. Dit betekent dat Mendix ook voor personen die ervaring hebben met programmeren een uitkomst kan bieden doordat je nog steeds de mogelijkheid heb om zelf te coderen. Zo kan je als ervaren ontwikkelaar:

  • overal in je applicatie zelfgeschreven stukken HTML, CSS of Javascript verwerken
  • de algehele styling bewerken middels een door Mendix gegenereerd SCSS bestand
  • zelf Java acties schrijven
  • zelf widgets maken (met frameworks als Dojo en React)

Op deze manier bieden low-code platforms een oplossing voor zowel de onervaren als ervaren ontwikkelaars. De basis is vrij eenvoudig en snel te leren zonder dat de mogelijkheden hierdoor beperkt worden.

 

Sla de brug tussen IT en business

De genoemde quick-wins zijn geschreven vanuit een ontwikkellaarsperspectief, maar zijn uiteraard voordelig voor zowel IT als business. Het gat tussen de twee wordt door low-code verkleind en de brug wordt geslagen.  Sneller ontwikkelen + gemakkelijke communicatie + integratie van agile werken = win-win-win! Wil je meer weten over de mogelijkheden van low-code platforms? Plan dan via deze link een kennismakingsafspraak in of bekijk een van onze Mendix resources.

Plan een afspraak in     Bekijk Mendix Resources

Bronnen

[1] https://appdevelopermagazine.com/low-code-development-is-improving-delivery-speed/

Dit blog is geschreven door Steve Jonk
Mendix Developer bij E-mergo