De case van Qurrent
Door de groei van de organisatie ontstond een toenemende behoefte aan een goede analyse en rapportage tool om een Excel wildgroei te voorkomen en om sneller analyses te kunnen maken.
Qurrent is een 100% groene energieproducent en sinds 2014 ook energieleverancier. Stichting DOEN, het Klimaatbureau en de Natuur- en Milieufederaties namen in 2011 het initiatief voor een nieuw soort energiebedrijf: We Generate. Hieruit is Qurrent ontstaan. Qurrent is een landelijke energiecoöperatie die je zoveel mogelijk helpt met het opwekken en besparen van energie. Verdienen aan je energieverbruik past daar niet bij. Qurrent streeft dan ook niet naar maximale winst voor haar aandeelhouders. Qurrent’s ideaal is dat iedereen net zoveel groene energie opwekt als verbruikt. Sinds 1 januari 2014 mag Qurrent zich energieleverancier noemen en richt het zijn pijlen ook op de levering van groene energie tegen inkoopprijs. Hiermee is Qurrent het eerste energiebedrijf dat energie tegen inkoopprijs aanbiedt.Inmiddels levert Qurrent groene energie aan meer dan 75.000 aansluitingen en blijft de organisatie groeien.
Door de groei van de organisatie ontstond een toenemende behoefte aan een goede analyse en rapportage tool om een Excel wildgroei te voorkomen en om sneller analyses te kunnen maken.
De business kan met Qlik Sense op een governed en secure manier zelf data visualiseren en analyseren terwijl IT de datakwaliteit bewaakt door van te voren ‘master items’ aan te maken. Via het instellen van ‘streams’ wordt heeft elke afdeling precies de juiste data tot zijn beschikking. Het resultaat is dat de business meer vrijheid heeft gekregen wanneer het gaat om de toegankelijkheid van bedrijfsdata.
Eindgebruikers worden gefaciliteerd in hun databehoefte, zelfs met minimale kennis van het systeem. Hierdoor wordt Qlik Sense op management en operationeel niveau vrijwel elke dag gebruikt binnen Qurrent. Thierry Gerards, BI Specialist bij Qurrent: “Managers zien een overzicht van het aantal open tickets bij de klantenservice terwijl op operationeel niveau de teamleider ziet welke tickets als eerste moeten worden afgehandeld en over welke onderwerpen het hierbij gaat.”
Voorheen werd bij de klantenservice met Excel een analyse gemaakt op de binnengekomen klantvragen. Deze analyse werd één keer per week opgeleverd en gebruikt tijdens het MT overleg. Dit was uiteraard een tijdrovend proces en leverde slechts een momentopname. Nu kan er op elk gewenst moment gekeken worden naar de doorlooptijd van klanten en het aantal open en gesloten taken.
Via het instellen van ‘streams’ wordt ervoor gezorgd dat elke afdeling precies de juiste data tot zijn beschikking heeft. Het resultaat is dat de business meer vrijheid heeft gekregen wanneer het gaat om de toegankelijkheid van bedrijfsdata
BI Specialist
E-mergo
Elektronicaweg 16a
2628 XG Delft