De 20 belangrijkste Power BI updates van 2019
Een nieuw jaar betekent nieuwe Power BI updates! Toch laat de eerste update nog even op zich wachten (februari) en dat maakt een goed moment om terug te blikken op de beste Power BI Rapportage updates van het afgelopen jaar. Bekijk hieronder onze favorieten.
#1 Tekstterugloop in titels
In eerdere versies van Power BI kwam het nog wel eens voor dat de titels in grafieken werden afgekapt, afgelopen februari is dit probleem opgelost met het toevoegen van een tekstterugloop mogelijkheid. Dit zorgt ervoor dat een titel die te lang is nu op twee regels wordt getoond.
#2 Afgeronde hoeken voor visuele randen
Nog een nieuwe opmaak optie die is toegevoegd afgelopen februari is de mogelijkheid om de hoeken van je grafieken af te ronden.
#3 Eén slicer selecteren
De ‘single select slicer’ optie is in maart in een nieuw jasje gestoken en ondersteund nu ook radio buttons en staat maar één filter selectie toe.
Wat is een slicer?
Een slicer geeft een vooraf gekozen deel van de mogelijke selecties weer.
#4 Kruislings selecteren met aslabels
De aslabels kunnen sinds maart gebruikt worden om kruislings te kunnen selecteren. Hierbij kun je niet alleen de categorie maar ook de datum selecteren in een grafiek. Wanneer je zo’n punt selecteert wordt dit met een klein bolletje in de grafiek weergegeven.
#5 Standaardopmaak tooltip
Sinds maart kun je nu ook de standaard tooltip voor elke grafiek in je rapport opmaken. Je kan daarbij de kleuren, lettertypen en transparantie van de tooltip wijzigen.
#6 Opties voor pagina-uitlijning
Vanaf maart kun je nu ook ervoor kiezen om je rapportpagina’s uit te lijnen aan de bovenkant van de pagina in plaats van het midden. De optie om je canvas uit te lijnen met de bovenkant van de achtergrond staat nu standaard aan bij het creëren van een nieuw rapport waarbij gebruikers gebruik maken van nieuwe filterervaringen.
#7 Opmaakmogelijkheden voor kaarten
Kaartpunten aanpassen naar een kleinere maat
De standaard grootte van de bubbels op de Bing kaart zijn vanaf maart nu ook kleiner te maken.
Mogelijkheid om zoomknoppen toe te voegen
Sinds maart is het ook mogelijk om zoomknoppen toe te voegen aan je kaart(+ en – knoppen). Deze knoppen kunnen het makkelijker maken om makken in- en uit te zoomen. Zeker als je een muis zonder muiswieltje hebt.
#8 Voorwaardelijke opmaak voor titels en grafieken
Sinds de eerste versie van Power BI kun je al titels van visualisaties aanpassen maar dit was altijd statische tekst. Aangezien Power BI Rapporten interactief zijn is het logisch dat je de titels van je visualisaties ook graag dynamisch maakt en daarmee de huidige status van het rapport laat zien. Je kunt sinds april het ‘conditional formatting’ dialoog gebruiken om de tekst van je rapport te veranderen op basis van een DAX expressie in je model.
#9 Deelvenster Performance Analyzer
Wanneer een van je rapporten langzaam presteert kan het lastig zijn om uit te vogelen wat je kan doen om het te verbeteren. Om hiermee te helpen heeft Microsoft in mei een update uitgebracht met een nieuw ‘Performance Analyzer’ paneel. Als analist kun je dit paneel gebruiken om te zien waar de meeste tijd wordt besteed.
#10 Positiebeheer voor labels in lijn-of combocharts
Wanneer je een lijn- of combo chart hebt met meerdere lijnen die met elkaar overlappen kan het soms moeilijk zijn om uit te vogelen welke datalabel overeenkomt met welke lijn. Om hiermee te helpen heeft Power BI in mei een nieuwe positiebeheer toegevoegd aan de data labels zodat je kan instellen dat de labels specifiek laten zien of ze boven of onder de corresponderende lijn zitten.
#11 Visual niveau filters voor slicers
In de maand juni werd het voor Power BI gebruikers eindelijk mogelijk om op een visueel level een filter toe te voegen aan de slicers. Het werkt hetzelfde als andere niveau filters voor grafieken. Het filtert alleen de slicer en geen andere visuals. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het wegfilteren van spaties of als je meetfilters wilt gebruiken.
#12 Ondersteuning voor synchroniseren van slicers voor de Hierarchy slicer
Met de Hierarchy slicer, een van de meest gebruikte grafieken in Power BI, kunnen gebruikers een hiërarchie weergeven in hun slicer voor optimale navigatie. Dit is een zeer krachtige functie, maar tot voor kort had het was het niet mogelijk om dit samen te laten werken met de sync slicer-funtie. In juni werd dit probleem verholpen en wordt de hierarchy slived nu ondersteund door de sync slicer. Hierdoor kun je eenvoudig wijzigingen aanbrengen en doorvoeren in verschillende pagina’s van je rapport.
#13 Pictogrammen voor tabel en matrix
In juli werd het eindelijk mogelijk om pictogrammen toe te voegen aan tabellen en matrixgrafieken. Met deze functie is het mogelijk om regels in te stellen voor het weergeven van verschillende sets pictogrammen in een tabel of matrix. Deze pictogrammen zijn vergelijkbaar met de functie Icon Sets in Excel. Naar verwachting wordt dit binnenkort ook voor KPI objecten toegevoegd.
#14 Ondersteuning van percentages voor voorwaardelijke opmaak op basis van regels
Daarnaast heeft Microsoft in juli ook de regelsvorm van de voorwaardelijke opmaak uitgebreid om nu ook percentages te ondersteunen. Hiermee wordt het mogelijk om opmaak toe te passen op een dynamisch gegevensbereik in plaats van een absoluut aantal te moeten opgeven dat absoluut wordt als de gegevens worden vernieuwd. Daarnaast is ook de knop ‘omkeren’ toegevoegd van het pictogramdialoogvenster voor kleuren, op deze manier kun je gemakkelijk en snel de richting van de regels te wisselen.
#15 Visuals groeperen
Het is sinds augustus eindelijk mogelijk om te groeperen binnen Power BI. Met deze functie kun je makkelijk grafieken, vormen, textboxes, afbeeldingen en buttons samen groeperen op je rapportpagina, net zoals in PowerPoint. Wanneer objecten gegroepeerd zijn kun je ze tegelijkertijd verplaatsen als vergroten. Dit maakt het een stuk makkelijker om met rapporten te werken waar veel objecten gelayerd zijn op elke pagina.
#16 Kleur- en tekstklassen in thema’s
Wanneer je je eigen aangepaste JSON-bestand thema schrijft kan het vrij moeilijk zijn om een thema te bouwen dat de hele look van het rapport verandert. Wanneer je bijvoorbeeld een Dark thema wilt met witte tekst moeten er een heleboel instellingen gewijzigd worden wat tijdrovend en foutgevoelig kan zijn. In september heeft Microsoft dit makkelijker gemaakt door de kleurklassen binnen het themabestand uit te breiden. Zo is het makkelijker om het thema op te maken zonder dat de visuele stijlen hoeven te worden aangeraakt.
#17 Automatische paginavernieuwing voor DirectQuery
Bij het monitoren van belangrijke gebeurtenissen met Power BI is het belangrijk dat de data altijd gelijk wordt weergegeven wanneer de gegevensbron wordt bijgewerkt. In de productie industrie is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om te weten wanneer een machine defect is. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt heeft Power BI sinds oktober een nieuwe functie: Automatische paginavernieuwing voor DirectQuery. Met deze functie is het mogelijk om de vernieuwingsinterval van grafieken in te stellen wanneer er een DirectQuery-bron wordt gebruikt. Deze bijna real-time ervaring maakt het mogelijk voor je klanten om tijdgevoelige rapporten te monitoren zodat ze altijd de nieuwste informatie zien.
#18 Nieuwe uitgevouwen structuur: decomposition tree grafiek
Er werd lang om gevraagd en sinds november is hij er dan ook eindelijk; de decomposition tree grafiek. Deze grafiek kan gebruikt worden om oorzaakanalyses uit te voeren door te bekijken hoe individuele categorieën in een groep bijdragen aan het geheel. Met de visualisatie kan je een groep ontleden of opsplitsen om de afzonderlijke categorieën te zien en hoe deze kunnen worden gerangschikt volgens een geselecteerde meetwaarde, zoals op verkoopbedrag.
#19 Het huidige thema aanpassen en exporteren
Afgelopen december zijn er twee dingen toegevoegd aan Power BI op het gebied van thema’s. Allereerst is het nu mogelijk om je thema’s meest voorkomende opties aan te passen via een dialoogvenster in Power BI Desktop in plaats van dat je een JSON-bestand moet schrijven of wijzigen.
Ten tweede is het vanaf december mogelijk om het huidige geselecteerde thema te downloaden. Dit is bijvoorbeeld een handige optie wanneer je een rapport hebt met een thema dat je graag gebruikt zodat je in staat bent om deze ook in andere rapporten te gebruiken. Het is met deze update ook mogelijk om JSON te exporteren voor merendeel van de ingebouwde thema’s. Een uitzondering hierop zijn de standaard basis thema’s ‘Klassiek’ en ‘Standaard’.
#20 Instellingen voor de visuele opmaak van de KPI
In december zijn er ook wat nieuwe opties uitgekomen voor de KPI-visualisatie. Dit object bestaat al een tijdje maar in vergelijking met andere Power BI visualisaties waren de opmaakopties eerder nog een beetje beperkt. In december zijn er een aantal nieuwe opties toegevoegd:
- Indicator tekst opmaak (font familie, kleur en uitlijning)
- Trend axis transparantie
- Doel en afstand tekst opmaak (label tekst, lettertypefamilie, kleur en grootte)
- Tekst formatering op afstand (labeltekst, positieve richting, lettertypefamilie, kleur en grootte)
- Een datumlabel met opmaak toevoegen (lettertypefamilie, kleur en grootte)
Nieuwe updates
We kijken uit neer de nieuwe releases van 2020 en wat die ons allemaal gaan brengen. Wil jij nou ook op de hoogte blijven voor de nieuwste wijzigingen in Power BI? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.