E-mergo & CBM, samen circulair!
Als digitalisering partner van de Koninklijke CBM heeft E-mergo een duurzame en schaalbare oplossing in Mendix gerealiseerd om zo de circulariteit van houtafval in de keten van meubelmakers te ondersteunen. De Koninklijke CBM is de branchevereniging voor interieurbouw en de meubelindustrie. Uit de samenwerking met E-mergo is de Wood Loop app ontstaan. In dit blog bespreken we het CBM Wood Loop initiatief, de ambities en uitdagingen rondom Wood Loop, de gerealiseerde Wood Loop app en hoe wij daarmee de digitale ondersteuning bieden voor de gehele keten.
CBM introduceert: Wood Loop
“Ruim 9.000 meubelbedrijven en interieurbouwers zover krijgen om na 2050 alleen nog circulair te produceren, zonder verspilling van spullen en grondstoffen”. Dat is de missie van Dirk van Deursen, manager innovatie bij CBM.
De Nederlandse meubelsector legt een flink beslag op de natuurlijke grondstof hout. Jaarlijks wordt er zo’n 635 kiloton hout verbruikt. Helaas gaat 20% hiervan tijdens het productieproces verloren en het leeuwendeel betreft MDF en spaanplaat.
Dit verlies kan worden teruggebracht als de recycling van houtafval grootschaliger, makkelijker, zuiverder en efficiënter wordt georganiseerd. Daarom is CBM het Wood Loop initiatief gestart. Wood loop is een innovatieve organisatie die elke houtverwerker, retailer en plaatmateriaal-producent in staat stelt om MDF en spaanplaat gemakkelijk én betaalbaar te recyclen.
De uitdagingen van Wood loop
In de bestaande situatie was het in de keten niet mogelijk om goedkoop en makkelijk houtafval te scheiden. Ten eerste is er de logistiek, er was niet geconcretiseerd welke partij zich zou bezighouden met het fijnmazig ophalen van houtafval. Daarbij is het niet de bedoeling dat er extra ritten gaan plaatsvinden, dit geeft extra CO2 uitstoot wat men juist wil besparen. Daarnaast mag de gebruikte emballage (kratten) niet kwijtraken. Het moet dus mogelijk zijn om de emballage te volgen in de gehele keten en bij elke transactie. Verder was het de bedoeling dat de hele keten één schaalbare en robuuste oplossing zou krijgen. De data wordt daarbij opgeslagen op één plek, waar ook het CBM toegang tot heeft en wat tot actuele inzichten in de resultaten en transacties leidt. Ook moest er een oplossing komen om het afval fysiek goed te scheiden. Het materiaal kan dan gelijk richting een recyclebedrijf om het te recyclen. Als laatste moet het natuurlijk gemakkelijk en eenduidig in gebruik zijn.
Mendix het ideale platform voor de oplossing
Er is gekozen om Mendix te gebruiken om deze oplossing te maken. Mendix is een low-code softwareplatform voor het bouwen van web of mobiele applicaties. Met low-code kunnen developers applicaties bouwen door middel van visueel modelleren. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van een app beheerster, flexibeler en veel sneller gaat dan het zelf ontwikkelen met traditionele codering. Voor meer info over Mendix kun je hier de productpagina bekijken.
De Wood Loop app
Binnen 4 maanden is er een robuuste, uitbreidbare multi-device app gerealiseerd door E-mergo. Daar zijn wij natuurlijk erg trots op. De app verbindt de meubelmakers en houtleveranciers in de keten met elkaar en ondersteunt het gehele houtafvalproces digitaal. Bij het inloggen herkent de app welke rol een gebruiker heeft. Op basis van de rol worden dan de juiste pagina’s en functionaliteiten getoond.
Het scheiden van houtafval tussen MDF en spaanplaat begint bij de meubelmaker. In de app kunnen de meubelmakers eenvoudig lege kratten bestellen en volle kratten retourneren d.m.v. een QR-scan (elke krat heeft een unieke QR code). De houtleveranciers zullen i.c.m. het leveren van bestelde nieuwe materialen lege kratten leveren en volle kratten ophalen. Het is dus een kleine aanvulling op de dagelijkse logistiek. Geen extra ritten en vanuit de app is alle informatie voor het inplannen van de logistiek en de ritten beschikbaar. Daarnaast is iedere krat in de keten te traceren. Elke lege of volle krat leeg wordt automatisch gevolgd en de data van de transacties wordt centraal opgeslagen.
Ook worden de volle kratten gewogen om de zuivere massa van het houtafval (of eigenlijk de nieuwe te gebruiken grondstoffen) te bepalen. Dit is een essentiële bijdrage om de keten circulair te maken. Per meubelmaker wordt de persoonlijke bijdrage in CO2 besparing bijgehouden. Hiermee weet elke meubelmaker precies hoe goed ze bijdragen aan de Wood Loop doelstellingen. Bovendien heeft CBM het inzicht in de data van de gehele keten.
Binnenkort start de pilot bij een geselecteerde groep meubelmakers en één grote houtleverancier. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar de ervaringen die daaruit gaan komen. Het is de bedoeling dat na de pilot er veel meer (en uiteindelijk alle) meubelmakers gebruik gaan maken van de app. Een belangrijke stap om houtafval makkelijker en goedkoop te scheiden. Samen circulair!
Dit blog is geschreven door Andy Berger
Mendix Developer bij E-mergo
Meer weten?
Wil jij in jouw keten ook duurzaamheid en circulariteit ondersteund hebben? We laten je de Wood Loop app graag zien en praten graag verder over jouw specifieke behoefte.