Microsoft Fabric Community Conference 2024 Highlights

Een paar weken terug kreeg BI Consultant Frank Herling de kans om de “Microsoft Fabric Community Conference” in Las Vegas bij te wonen. Microsoft Fabric is op dit moment enorm populair en zit vol met innovatie. In dit blog zal hij de belangrijkste informatie die hij tijdens deze week heeft vergaard voor je samenvatten.

Dag 1: Workshop “Adopting Microsoft Fabric for Managed Self-Service Analytics”

De eerste twee dagen van de conferentie waren gevuld met workshops. De eerste dag heb ik de workshop “Adopting Microsoft Fabric for Managed Self-Service Analytics” gevolgd. Tijdens deze sessie werd alles toegelicht over de Microsoft Fabric adoption roadmap. Deze roadmap wordt gebruikt om organisaties sturing te geven hoe je het meest succesvol Microsoft Fabric kan gaan implementeren. Je kan hierbij denken aan onderwerpen, zoals de datacultuur, het creëren van eigenaarschap, het opzetten van een center of excellence of het opzetten van een community. Deze sessie was erg waardevol om bij te wonen, vooral omdat het uiteindelijk doel is dat de geïmplementeerde techniek wordt gebruikt. Als het product niet wordt volledig wordt gebruikt binnen de organisatie dan is het uiteindelijk de investering niet waard.

Dag 2: Workshop “Microsoft Fabric for the Power BI professional”

De tweede dag heb ik de workshop “Microsoft Fabric for the Power BI professional” gevolgd. Tijdens deze sessie zijn we meteen aan de slag gegaan met ontwikkelen in Microsoft Fabric. Binnen één dag heb ik een lakehouse opgezet, een pipeline gecreëerd om de data vanuit de bron te kopiëren, alle benodigde transformaties toegepast, een semantisch model ontwikkeld en uiteindelijk een Power BI-rapport gemaakt. Hieruit bleek hoe gemakkelijk het is om een dataproduct te ontwikkelen in Fabric. Het gemak van een SaaS (Software as a Service) oplossing kwam ook meteen naar voren. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over hoe je de infrastructuur opzet. Alles wordt door Microsoft geregeld.

Dag 3: Conferentie

Na de twee dagen workshops begon de conferentie. Deze werd afgetrapt met een keynote waarin de visie en roadmap van Microsoft Fabric werden toegelicht. Het viel op dat er een grote focus lag op AI. Microsoft heeft al meerdere ‘copilots’ ontwikkeld die ontwikkelaars moeten helpen om producten sneller te realiseren. Tijdens de presentatie werden ook verschillende demo’s gegeven van hoe deze gebruikt kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld met de Power BI copilot analyses laten doen op je data en zelfs visualisaties laten maken. Via deze link kun je zien welke copilots er allemaal al beschikbaar zijn. Het merendeel van deze copilots zitten nog allemaal in de preview fase, dus er valt nog veel te verbeteren. Ik ben er wel van overtuigd dat dit in de toekomst alleen nog maar beter kan worden.

Na de keynote heb ik een sessie gevolgd over de basics van Spark. Het data engineering onderdeel van Microsoft Fabric werkt op het rekenplatform van Spark. Deze technologie wordt vooral gebruikt voor het verwerken van big data. Daarna heb ik een sessie gevolgd over hoe de beveiliging binnen Microsoft Fabric is geregeld. Zo werd er verteld hoe er verschillende lagen van beveiliging en toegang geconfigureerd kunnen worden. De laatste sessie van de dag ging over data engineering binnen Microsoft Fabric. In deze sessie werd er dieper ingegaan op hoe je een lakehouse inricht, je data transformeert doormiddel van notebooks, hoe je je omgeving beheert en hoe copilot je kan helpen bij het verhogen van je productiviteit. Een groot pluspunt vind ik dat je veel verschillende programmeertalen kunt gebruiken voor ontwikkeling.

Dag 4: Conferentie

De tweede dag stond vooral in het teken van Power BI gerelateerde onderwerpen. Ik heb een sessie gevolgd over semantische modellen. Tijdens deze sessie werd er gesproken over wat een semantisch model is, waarom het belangrijk is en wat Microsoft Fabric betekent voor je Power BI-modellen van vandaag. Een van de interessante nieuwe ontwikkelingen is de opslag mode Direct Lake.  Deze ontwikkeling belooft verbeterde prestaties met lage latentie, wat nieuwe overwegingen met zich meebrengt voor het ontwerp en de ontwikkeling van semantische modellen. Een andere sessie ging over hoe Git Hub geïntegreerd kan worden binnen Microsoft Fabric en hoe dat het samenwerken in ontwikkelingsteams moet gaan verbeteren. Zo kan je doormiddel van deze integratie veel gemakkelijker versie beheer gaan bijhouden. Een fijne verbetering voor de Power BI ontwikkelaars!

Dag 5: Conferentie

Tijdens de laatste dag heb ik een aantal sessies gevolgd over AI. Zo werden de verwachtingen voor AI gedeeld inclusief de nieuwste innovaties en nieuwe manieren voor ontwikkelaars om op verantwoorde wijze oplossingen te bouwen en te schalen met Azure AI. Wat ik vooral een goede ontwikkeling vind is dat er steeds meer wordt gekeken naar hoe AI modellen op een verantwoorde manier ingezet kunnen worden. Zo zie je naar voren komen dat het er aandacht wordt besteed aan gegevens privacy, maar ook ethische overwegingen.

Al met al zie je dat Microsoft Fabric een veelbelovend platform is dat organisaties kan helpen bij het bouwen van moderne, schaalbare en veilige datatoepassingen. Met de voortdurende innovaties en verbeteringen die tijdens de conferentie zijn besproken ziet de toekomst van Microsoft Fabric er veelbelovend uit.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Fabric? Neem dan contact met ons op. Of wil je op de hoogte blijven van alle updates? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief via de knop hieronder.

Neem contact opSchrijf je in voor de nieuwsbrief

frank

Geschreven door Frank Herling,
Business Intelligence Consultant bij E-mergo