Power BI Werkloosheidsdashboard
Een nieuwe NOW regeling en onzekere tijden zorgen voor een steeds groter wordende angst voor ontslagrondes. Reden voor ons om eens in de data van het CBS te duiken om inzicht te vergaren in de werkloosheid binnen Nederland. Bekijk hieronder welke invloeden er nu zijn op de beroepsbevolking en klik rond in een werkloosheidsdashboard dat wij met Power BI gemaakt hebben.
Stijging van de werkloosheid
Ondanks dat de overheid met een tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is gekomen zien wij toch dat het werkloosheidspercentage omhoog aan het kruipen is. In het dashboard zie je dat de werkloosheid van maart(2,9%) flink gestegen is in april(3,4%). Dit was voor velen een verwachtte stijging als gevolg van de aanhoudende coronacrisis. De regering hoopte dat met de NOW(1.0) banen behouden konden worden maar al snel werd duidelijk dat de crisis langer gaat duren dan in eerste instantie verwacht werd.[1] Met de wijziging van de NOW(2.0) is de vrees dat dit percentage in de komende maanden alleen nog maar zal gaan toenemen. De verwachting is namelijk dat de aangepaste NOW regeling het een stuk eenvoudiger zal maken om personeel te ontslaan zonder dat hier hoge boetes aan hangen.[2]
Wat zien we in het dashboard?
Het dashboard bevat gegevens over de arbeidsdeelname en werkloosheid in Nederland, waarbij seizoensgecorrigeerde data is gebruikt. Nieuwe cijfers worden maandelijks door het CBS gepubliceerd. Het dashboard is gekoppeld aan de API van het CBS wat ervoor zorgt dat cijfers over de arbeidsdeelname en werkloosheid automatisch worden bijgewerkt. Op deze manier blijft het dashboard gevuld met de meest recent beschikbare data.
Sheet 1: Dashboard
Huidige werkloosheidspercentage: De werkloze beroepsbevolking als percentage van de (werkzame en werkloze) beroepsbevolking. Deze definitie heeft betrekking op personen die in Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking). De gegevens worden meestal gepresenteerd voor de bevolking van 15 tot 75 jaar.
Aantal mensen zonder baan: Hierbij wordt de meting m.b.t. werkloze beroepsbevolking gebruikt. Dit zijn personen zonder betaald werk, die recent naar werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn. Deze definitie heeft betrekking op personen die in Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking). De gegevens worden meestal gepresenteerd voor de bevolking van 15 tot 75 jaar. Bij betaald werk gaat het om werkzaamheden ongeacht de arbeidsduur.
Werkloosheidspercentage per maand in de afgelopen vijf jaar: De lijndiagram laat vijf lijnen zien voor de jaren 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 (zover de data van 2020 beschikbaar is). De lijndiagram toont aan dat het werkloosheidspercentage in 2020 een stuk lager lag dan in de afgelopen jaren. Door de coronacrisis is logischerwijs het percentage van maart 2020 naar april 2020 gestegen. In de komende maanden zullen we met behulp van het dashboard ontdekken hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.
Hoeveel mensen zijn werkzaam in 2020?: De staafdiagram laat zien hoeveel mensen er werkzaam zijn in 2020, gesplitst tussen de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar, 25 tot 45 jaar en 45 tot 75 jaar. Dit is de verdeling die het CBS hanteert. Zo zie je aan de hand van deze staafdiagram dat vooral de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar van maart 2020 naar april 2020 erg geraakt is door de COVID-19 pandemie.
Sheet 2: Analyse
Wat zijn de ontwikkelingen in de afgelopen periode?: De lijndiagram laat hier een gevulde lijn zien met een trend van een bepaald onderwerp vanaf 1 januari 2003. Gebruikers kunnen filteren op een bepaald onderwerp (niet- en beroepsbevolking, bruto en netto arbeidsparticipatie, werkloosheidspercentage, werkloze en werkzame beroepsbevolking), jaar, maand, leeftijdscategorie en geslacht. Beneden kan de gebruiker ook gebruik maken van de slicer zodat er gemakkelijk een bepaald gedeelte kan worden geselecteerd waar de gebruiker in geïnteresseerd is.
Het Werkloosheidsdashboard
Informatie over het dashboard
Dit dashboard bevat data van het CBS en wordt iedere maand automatisch ververst met behulp van een API koppeling.
Databron: CBS
Gratis Power BI Training voor eindgebruikers
Dit dashboard is gemaakt in Power BI op basis van data van het CBS. Wil je meer weten over hoe je Power BI kunt gebruiken? Schrijf je in voor de gratis Power BI Basics Training. Deze training is volledig online via Microsoft Teams en geschikt voor beginners die nog geen (of weinig) ervaring met Power BI hebben.
Bronnen
Bekijk hier andere berichten die gerelateerd zijn aan de coronacrisis.