BI in de cloud: Power BI vs Qlik Sense Enterprise SaaS
Organisaties kijken steeds vaker naar een SaaS-oplossing voor hun Business Intelligence(BI) omgeving. Deze trend zien we al een aantal jaar op rij en het wordt ook dit jaar weer genoemd in verschillende analistenrapporten, zoals in Gartner’s Magic Quadrant for BI and Analytics. De keuze voor “BI uit de cloud” komt voort uit de wens van organisaties om zo veel mogelijk IT-systemen naar de cloud te migreren, om te kunnen profiteren van de voordelen van cloud. We zien ook dat de SaaS-versies van de belangrijkste BI-tools in rap tempo worden doorontwikkeld, waardoor er steeds meer mogelijk is in de cloud. SaaS biedt duidelijke voordelen ten opzichte van on-premise, maar zijn er ook nadelen? In dit blog geef ik een antwoord op die vraag en vergelijk ik de SaaS-oplossingen van de twee belangrijkste BI-softwareleveranciers in Nederland: Power BI van Microsoft en Qlik Sense Enterprise SaaS van Qlik.
Microsoft Power BI
Microsoft heeft met Power BI een ijzersterke positie ten opzichte van de andere BI-softwareleveranciers. Het marktaandeel van Power BI is de laatste jaren sterk gegroeid en inmiddels wordt Microsoft door diverse analisten (waaronder Gartner) als marktleider gezien. Dat komt voor een belangrijk deel doordat Power BI vanaf de eerste versie als SaaS-oplossing is ontwikkeld op Azure, het cloudplatform van Microsoft. Microsoft heeft daardoor met Power BI een voorsprong opgebouwd ten opzichte van andere BI-leveranciers, die pas later zijn begonnen met het aanbieden van een SaaS-versie. Een tweede belangrijke factor voor de populariteit van Power BI is de sterke integratie met andere producten en clouddiensten van Microsoft, zoals Office 365, SQL Server en Azure Active Directory. Veel organisaties kiezen voor Power BI vanwege de integraties met andere oplossingen van Microsoft.
Qlik Sense Enterprise SaaS
De missie van Qlik is om organisaties te helpen met de transitie naar de cloud door verschillende opties te bieden voor de inrichting van de BI-omgeving. Elk bedrijf heeft volgens Qlik een BI-omgeving nodig die kan meegroeien naarmate de adoptie van cloud binnen het bedrijf toeneemt. Volgens Qlik moet de klant te allen tijde zelf kunnen bepalen waar de omgeving draait en waar de data wordt opgeslagen (on-premise, in een private cloud, of public cloud). Qlik biedt daarom de mogelijkheid van het inrichten van een BI-systeem op eigen servers (on-premise), of het gebruiken van een SaaS-versie in de cloud, of een hybride setup met een combinatie van beide opties. De Enterprise versie van Qlik Sense kon tot vorig jaar alleen on-premise geïnstalleerd worden. Voor die tijd was er al wel een SaaS-versie van Qlik Sense beschikbaar onder de naam ‘Qlik Sense Cloud’, maar deze was eigenlijk alleen geschikt voor kleine organisaties of afdelingen met minder dan 50 gebruikers. Vorig jaar heeft Qlik een volledig nieuwe SaaS-versie gelanceerd met de passende naam ‘Qlik Sense Enterprise SaaS’. Deze versie is wel geschikt voor organisaties met grote aantallen BI-gebruikers. Qlik Sense Enterprise SaaS draait op infrastructuur in datacenters van AWS.
Wat is Saas BI?
Voordat ik dieper inga op de voor- en nadelen van SaaS BI is het goed om eerst uit te leggen wat we er precies mee bedoelen. Met SaaS BI bedoelen we een BI-systeem, dat wordt gehost in de cloud door de softwareleverancier en waarbij de gebruikers via het internet inloggen met een browser. Een SaaS BI-systeem wordt door meerdere organisaties tegelijkertijd gebruikt en elke organisatie heeft binnen het BI-systeem een eigen omgeving die is afgeschermd voor andere organisaties. Organisaties die gebruik maken van de omgeving betalen een vast bedrag per maand op basis van het aantal gebruikers en/of op basis van de servercapaciteit die beschikbaar is.
Voordelen van SaaS
SaaS BI heeft een aantal duidelijk voordelen ten opzichte van een on-premise BI-systeem. Hieronder worden de belangrijkste voordelen genoemd:
- Tijdsbesparing voor IT-personeel
- Licentiekosten zijn transparant en voorspelbaar
- Gebruikers beschikken altijd over de nieuwste features
- SaaS BI is altijd en overal op een veilige manier bereikbaar
Tijdsbesparing voor IT-personeel
Met SaaS BI heb je als organisatie geen omkijken meer naar de servers en de infrastructuur die nodig is om de software te laten draaien. Het technisch beheer van de BI-omgeving wordt namelijk door de softwareleverancier uitgevoerd. Het periodiek installeren van patches en upgrades voor de BI-software en het besturingssysteem behoort tot de verleden tijd. Dit kan in de praktijk veel tijd in beslag nemen als je bedenkt dat er maandelijks nieuwe versies van de software worden uitgebracht. Door het wegvallen van de noodzaak om dit soort beheerwerkzaamheden uit te voeren kan een aanzienlijke tijdsbesparing voor IT-personeel gerealiseerd worden.
Licentiekosten zijn transparant en voorspelbaar
Bij een on-premise BI heb je naast de licentiekosten te maken met kosten voor aanschaf of huur van servers en voor het beheer van de infrastructuur. Bij SaaS BI betaal je alleen een vast bedrag per maand voor het gebruik van de omgeving en dat bedrag is meestal gebaseerd op het aantal gebruikers. Hierdoor is het voor IT-managers veel makkelijker om de kosten voor BI te voorspellen. Bij Qlik Sense Enterprise SaaS bestaat er alleen een user-based licentie. Bij Power BI bestaat er naast een user-based licentie ook nog een optionele capacity-based licentie (Power BI Premium), waarbij je betaalt voor de servercapaciteit (processoren en werkgeheugen) die beschikbaar is binnen jouw tenant.
Gebruikers beschikken altijd over de nieuwste features
Een SaaS BI-omgeving wordt continue verbeterd. Er worden wekelijks bugfixes doorgevoerd en nieuwe features geïntroduceerd. Gebruikers hoeven daardoor niet onnodig lang te wachten tot een upgrade van de software is uitgevoerd en kunnen daardoor veel sneller gebruik maken van nieuwe functionaliteit. Bij Power BI zien we dat nieuwe features niet altijd automatisch door iedereen gebuikt kunnen worden, omdat deze alleen beschikbaar komen voor klanten met een Power BI Premium licentie. Bij Qlik Sense Enterprise SaaS zijn nieuwe features wel altijd beschikbaar voor alle gebruikers. Een mooi voorbeeld hiervan is Insight Advisor Chat, de chat-functie die vorige maand is toegevoegd in de slimme assistent en waarmee je inzichten kunt krijgen door het stellen van vragen aan de Qlik Sense Engine. In de on-premise versie van Qlik Sense Enterprise is deze functionaliteit ook beschikbaar, maar alleen als aanvullende module waarvoor een extra licentie aangeschaft moet worden.
SaaS BI is altijd en overal op een veilige manier bereikbaar
Doordat een SaaS BI-omgeving in de cloud wordt gehost is de omgeving altijd online en vanaf elke locatie bereikbaar via een internetbrowser. Bij een on-premise omgeving is dit niet zo vanzelfsprekend en moet er vaak gesleuteld worden aan de infrastructuur om het BI-systeem op een veilige manier vanaf het internet te kunnen bereiken (zoals VPN, netwerkconfiguratie, firewall, proxy, etc). Daarnaast draaien de SaaS-omgevingen van Microsoft en Qlik op een cloudplatform met een elastische serverarchitectuur, waardoor het opschalen van de capaciteit van infrastructuur automatisch plaatsvind. Met SaaS BI heb je daardoor veel minder last van downtime als gevolg van onderhoud aan servers en andere componenten in de infrastructuur.
Nadelen van SaaS
De hierboven genoemde voordelen zouden voor iedere organisatie reden genoeg moeten zijn om SaaS BI te overwegen. Toch is een SaaS-versie niet voor iedere organisatie geschikt. Hieronder staan een aantal nadelen (of liever aandachtspunten) waar je als gebruiker rekening mee moet houden.
- Controle over de omgeving en opslag van data
- Beperkte opslagcapaciteit
- Toegang tot on-premise databronnen
- Snelheid van dataverversing
Controle over de omgeving en de opslag van data
Met een SaaS BI-omgeving heb je als gebruiker geen toegang tot de infrastructuur en de opslaglocatie van de data. Het monitoren van de omgeving is daardoor niet zo eenvoudig als bij een on-premise BI-systeem. Het aanpassen van infrastructuur, bijvoorbeeld om de performance te optimaliseren, is daardoor niet mogelijk. Je hebt daarnaast ook geen controle over de beveiliging van de data die in de cloud worden opgeslagen. De opslaglocatie en de beveiliging van data is een belangrijk aandachtspunt bij de afweging van SaaS BI. Sommige organisaties hebben te maken met regelgeving op het gebied van databeveiliging (zoals de AVG), waardoor data op een specifieke locatie opgeslagen moeten worden. Bij zowel Power BI als Qlik Sense Enterprise SaaS kies je bij het aanmaken van een account waar de data worden opgeslagen. Bij Qlik Sense heb je de keuze uit 3 landen: Ierland, Verenigde Staten en Australië. Bij Power BI is die keuze een stuk ruimer en kun je vrijwel ieder land als opslaglocatie kiezen.
Beperkte opslagcapaciteit
Voor organisaties die zeer grote hoeveelheden data willen analyseren kan de beperkte opslagcapaciteit een reden zijn om on-premise te verkiezen boven SaaS. Zowel in Power BI als in Qlik Sense Enterprise SaaS zijn er beperkingen voor de maximale opslag per gebruiker en de maximale omvang per datamodel. Met de opslag per gebruiker wordt de totale opslag op schijf bedoeld van de datasets, rapporten en dashboards die de gebruiker in de cloud heeft opgeslagen. De omvang per datamodel gaat over de gecomprimeerde dataset die in het werkgeheugen van de server (in-memory) wordt geladen. Deze in-memory datasets zijn gemiddeld genomen 4 tot 6 keer kleiner dan de omvang van de data op schijf. Bij Power BI zijn de beperkingen afhankelijk van het type licentie. Voor gebruikers met een Pro-licentie geldt een beperking van 10 Gb opslag per gebruiker en 1 Gb per datamodel. Met een Power BI Premium licentie worden deze limieten opgehoogd naar 100 Tb per tenant en 10 Gb per datamodel. Bij Qlik Sense Enterprise SaaS is er geen harde limiet voor de opslag per gebruiker, maar geldt er wel een beperking van 5 Gb per datamodel.
Toegang tot on-premise databronnen
Wanneer belangrijke databronnen voor de BI-omgeving nog op eigen servers staan in het interne bedrijfsnetwerk, bijvoorbeeld een on-premise data warehouse, dan kan het ontsluiten van dit soort databronnen vanuit de cloud wel eens lastig zijn. Firewalls of netwerkconfiguraties kunnen bijvoorbeeld de toegang tot een on-premise data warehouse blokkeren. Het kan ook zijn dat regelgeving of bedrijfspolicies voorschrijven dat een database niet vanaf het internet benaderd mag worden. Qlik Sense Enterprise SaaS biedt hiervoor een oplossing met Qlik Data Transfer. Dit is een gratis tool die je on-premise kunt installeren op een eigen server en waarmee datasets voor rapportages kunnen worden geprepareerd en met een vaste frequentie naar de SaaS-omgeving worden gepusht. Met Power BI is deze vorm van data-push niet mogelijk. Microsoft biedt daarentegen met de Power BI On-Premise Gateway wel de optie om inkomende dataverbindingen vanuit de cloud via een aparte server in het interne netwerk van de organisatie te laten lopen. Via deze gateway kunnen dataset real-time opgevraagd worden vanuit de cloud, of kunnen datasets met een vaste frequentie vanuit de cloud geïmporteerd worden. Microsoft heeft daarnaast met Azure ExpressRoute nog een aanvullende oplossing voor organisaties die een beveiligde private verbinding willen maken tussen het interne bedrijfsnetwerk en Azure datacenters, zodat Power BI (en andere services in Azure) via deze weg buiten het internet om toegang kunnen krijgen tot systemen binnen het bedrijfsnetwerk. Hierbij moet ik wel vermelden dat ExpressRoute een betaalde service is, waarbij de kosten al gauw kunnen oplopen tot honderden euro’s per maand.
Snelheid van dataverversing
Als de toegang tot on-premise bronsystemen vanuit de cloud geen issue is, dan kan de hoeveelheid data en de snelheid van de internetverbinding alsnog voor problemen zorgen, omdat datasets niet snel genoeg kunnen worden ingelezen. Met Power BI doet dit probleem zich eerder voor dan met Qlik Sense Enterprise SaaS, omdat je met Power BI in veel gevallen een database of data warehouse nodig hebt, om hierin de datasets voor rapportages klaar te zetten. Dit is met name het geval wanneer data uit verschillende bronsystemen gecombineerd moeten worden. Qlik Sense Enterprise SaaS biedt meer functionaliteit op het gebied van datapreparatie, waardoor je minder snel genoodzaakt bent om een data warehouse in te richten. In Power BI kun je met DirectQuery een dataset real-time laten opvragen vanuit de cloud op het moment dat een gebruiker een rapport opent. Als die database on-premise draait dan kan dit nog wel eens problematisch zijn, omdat het real-time bevragen van de database te lang duurt. Azure ExpressRoute zou hiervoor ook als oplossing ingezet kunnen worden, omdat je hiermee een snellere en stabielere verbinding kunt gebruiken voor dataverversing. Een alternatieve oplossing voor dit probleem is het repliceren van de on-premise database naar een database in de cloud (bijvoorbeeld in Azure of AWS) met behulp van speciale datapreparatietools, zoals TimeXtender of het Qlik Data Integration Platform. Hiermee breng je de data dichter bij de BI-omgeving in de cloud en kunnen datasets in de BI-omgeving veel sneller ververst worden.
Power BI vs Qlik Sense Enterprise SaaS
Op het gebied van datavisualisatie en dashboarding bieden Power BI en Qlik Sense vergelijkbare functionaliteit en zijn er weinig verschillen te noemen. In beide tools kun je interactieve dashboards maken met daarop verschillende datavisualisaties in de vorm van KPI’s, grafieken en kaarten, eventueel aangevuld met teksten, afbeeldingen en andere visuele elementen. Op andere vlakken zien we wel grote verschillen tussen beide BI-tools. Hieronder worden Power BI en Qlik Sense Enterprise SaaS op een aantal aspecten met elkaar vergeleken en beschrijf ik de noemenswaardige verschillen.
- Ontwikkelen van BI-content
- Connectiviteit
- Samenwerken
- Self-service
- Rapportage
- Geografische analyses
Ontwikkelen van BI-content
Een belangrijk voordeel van SaaS-applicaties in het algemeen is dat je als gebruiker of systeembeheerder geen software meer op eigen servers of werkstations hoeft te installeren. Grote organisaties met een flink aantal gebruikers kunnen daardoor tijd besparen, omdat het installeren, upgraden en beheren van applicaties op eigen computers veel tijd in beslag neemt. Hoewel Power BI als een SaaS-applicatie wordt gezien, kun je de BI-content (datasets) niet in de cloud ontwikkelen. Hiervoor moet Power BI Desktop gebruikt worden en dat is een gratis Windowsapplicatie is die op de computers van rapportontwikkelaars geïnstalleerd moet worden. Om content te delen met andere gebruikers moet deze vanuit Power BI Desktop gepubliceerd worden naar de Power BI Server in de cloud. Vanaf dat moment kunnen gebruikers in de cloud de rapporten bekijken en zelf nieuwe rapporten en dashboards creëren op basis van de gepubliceerde datasets. Bij Qlik Sense Enterprise SaaS kan de content wel in de cloud ontwikkeld worden en is het niet nodig om een lokale desktopapplicatie te installeren. Er bestaat overigens wel een gratis desktopclient voor Qlik Sense en de content die je hiermee lokaal ontwikkelt kun je naar de cloud uploaden.
Datapreparatie
Op het gebied van datapreparatie biedt Power BI minder mogelijkheden dan Qlik Sense. Dit merk je zodra je data uit verschillende databronnen gaat combineren in een datamodel. Bij Power BI loop je dan al gauw tegen beperkingen aan en ben je genoodzaakt om datasets buiten de tool te prepareren en samen te voegen in een data warehouse. Om deze beperking in Power BI Desktop te omzeilen heeft Microsoft vorig jaar nieuwe functionaliteit in Power BI Cloud geïntroduceerd met de naam DataFlows. Met dataflows kun je ETL-taken modelleren voor datapreparatie en de taken kun je schedulen in de cloud. Hierbij is het goed om te melden dat de datasets die worden gecreëerd met dataflows alleen in Azure opgeslagen kunnen worden en dat klanten met een Power BI Pro licentie deze functionaliteit maar beperkt kunnen gebruiken. Qlik Sense heeft op dit punt minder beperkingen. In Qlik Sense kun je als ontwikkelaar met behulp van een laadscript data uit verschillende bronsystemen inlezen en vervolgens stapsgewijs de data transformeren, koppelen en samenvoegen in een datamodel. Voor organisaties die nog geen data warehouse hebben kan dit een reden zijn om voor Qlik Sense Enterprise SaaS te kiezen.
Connectiviteit
Zowel met Power BI als met Qlik Sense kun je allerlei dataconnecties maken naar verschillende bronsystemen. Dit kunnen databases, bestanden en webservices zijn, zolang het maar om gestructureerde of semigestructureerde datasets gaat. Als we specifiek kijken naar de connectiviteit met databases zien we wel een paar belangrijke verschillen tussen beide oplossingen. Power BI biedt namelijk meer mogelijkheden op het gebied van integratie met SQL Server. Power BI kan datasets real-time opvragen uit relationele databases in SQL Server en uit dimensionele databases (kubussen) in SQL Server Analysis Services. Deze manier van dataverversing wordt DirectQuery genoemd en hierbij is het mogelijk om de inloggegevens van de gebruiker uit Power BI door te geven aan de database voor row-level security. Voor organisaties die al gebruik maken van SQL Server kan dit een belangrijke reden zijn om voor Power BI te kiezen. In Qlik Sense Enterprise SaaS kan data ook uit SQL Server inlezen worden, maar hierbij worden datasets met een bepaalde frequentie ververst in de cloud en deze actie wordt altijd met dezelfde inloggegevens uitgevoerd. Real-time dataverversing is daardoor geen optie en het betekent dat row-level security in Qlik Sense opnieuw geconfigureerd moet worden als dat gewenst is. Het voordeel hiervan is dat de performance in Qlik Sense altijd goed is, omdat er nooit een vertraging optreedt bij het opvragen van data.
Samenwerken
Het samenwerken in een BI-omgeving kan vanuit verschillende invalshoeken bekeken worden. Ten eerste kunnen ontwikkelaars de behoefte hebben om gezamenlijk aan BI-content te werken. Ten tweede willen gebruikers informatie, die ze uit rapporten en dashboards halen, op een eenvoudige manier delen met anderen. Voor de ontwikkelaars van BI-content biedt Qlik Sense Enterprise SaaS meer mogelijkheden dan Power BI. In Qlik Sense kun je content in de cloud ontwikkelen en kunnen ontwikkelaars gezamenlijk werken aan een dashboard. Met Power BI kun je rapporten wel in de cloud ontwikkelen, maar niet de datasets. Datasets worden lokaal ontwikkeld op een werkstation en opgeslagen in bestanden, waardoor gelijktijdig werken aan een project niet goed mogelijk is. Voor de gebruikers die inzichten met anderen willen delen biedt Power BI meer mogelijkheden dan Qlik Sense. Power BI werkt naadloos samen met Office 365 en MS Teams, waardoor het delen en presenteren van informatie via bijvoorbeeld Outlook, Excel en PowerPoint heel eenvoudig is. Vanuit Teams kun je conversaties starten met andere gebruikers, bijvoorbeeld om vragen te stellen of commentaar te geven over de content die beschikbaar is in Power BI.
Self-service
Zowel Power BI als Qlik Sense Enterprise SaaS bieden uitgebreide functionaliteit voor gebruikers om zelf datasets en dashboards te maken, maar bij Qlik Sense werkt dit makkelijker dan bij Power BI. Dat komt ten eerste omdat in Qlik Sense zowel de datasets als de dashboards in de cloud ontwikkeld kunnen worden, terwijl bij Power BI de datasets in een aparte desktopapplicatie ontwikkeld moeten worden. Ten tweede worden gebruikers in Qlik Sense Enterprise SaaS op verschillende manieren geholpen door Augmented Intelligence, d.w.z. slimme functies die gebruikers ondersteunen bij het creëren van BI-content. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Data Manager en de Insight Advisor, die automatisch tabelkoppelingen en datavisualisaties kunnen genereren en op die manier het ontwikkelproces kunnen versnellen.
Rapportage
Met rapportage bedoel ik de functionaliteit voor de ontwikkelen en distribueren van standaardrapportages met een pixel-perfect opmaak. Hierover kan ik kort zijn: Power BI biedt deze mogelijkheid wel en Qlik Sense Enterprise SaaS nog niet. Voor het distribueren van standaardrapportages heb je in Power BI een Premium licentie nodig. Deze licentie biedt de mogelijkheid om rapportages te verzenden vanuit de cloud. Voor het ontwikkelen van pixel-perfect rapporten moet je een aparte desktopapplicatie gebruiken met de naam Power BI Report Builder. Nadat je een rapport hebt ontwikkeld met de report builder kun je het rapport naar de cloud publiceren en schedulen voor distributie. In de SaaS-versie van Qlik Sense ontbreekt op dit moment de rapportagefunctionaliteit, maar Qlik heeft al wel aangekondigd dat dit binnen afzienbare tijd wordt toegevoegd.
Geografische analyses
Voor organisaties die veel met geografische datasets werken en hun geo-data op kaarten willen visualiseren bieden Qlik Sense en Power BI verschillende opties. Zowel Qlik Sense en Power BI hebben een geografische extensie, waarmee kaarten met verschillende kaartlagen (punten, vlakken en lijnen) kunnen worden toegevoegd aan dashboards. De functionaliteit in Qlik Sense Enterprise SaaS gaat verder dan die in Power BI. Dat komt door de extensie Qlik GeoAnalytics, die een standaardonderdeel is van Qlik Sense. Met deze extensie kunnen geavanceerde actieve kaartlagen gemaakt worden, waarbij de geo-data uit externe bronsystemen opgehaald kunnen worden, bijvoorbeeld uit ESRI shapefiles, online mapservices (TMS, WMS, GeoJSON) en speciale geo-databases. Met “actief” wordt een kaartlaag bedoeld die reageert op selecties van gebruikers in de BI-tool. Verder kun je in de instellingen van de kaart custom basemaps configureren en heb je verregaande mogelijkheden voor het weergeven van labels en pop-ups in de kaart. Daarnaast is er de Qlik GeoAnalytics Connector, waarmee je in het laadscript van een dashboard geografische berekeningen kunt uitvoeren, zoals het berekenen van reisafstanden, het clusteren van datapunten, of het aggregeren van geo-objecten. Power BI heeft een vergelijkbare kaartextensie ArcGIS Maps for Power BI, maar deze heeft wat beperkingen ten opzichte van Qlik Sense. Dat komt ten eerste omdat de extensie afhankelijk is van het ArcGIS platform van ESRI. Je hebt een ArcGIS-account nodig hebt om de volledige functionaliteit van de extensie te benutten. Ten tweede is het niet mogelijk om actieve kaartlagen te maken met geo-objecten (vlakken en lijnen) die uit externe bronsystemen worden opgehaald.
Conclusie
Voor veel organisaties is SaaS BI een logische keuze, omdat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Met SaaS heb je veel minder werk aan het beheren van de BI-omgeving, waardoor je als gebruiker meer tijd hebt voor wat echt belangrijk is: het analyseren van en sturen op bedrijfsinformatie. Er zijn echter wel beperkingen op het gebied van controle, data-opslag en datatoegang, waardoor SaaS niet voor iedere organisatie geschikt is, of zelfs helemaal geen optie is.
Na het vergelijken van Power BI en Qlik Sense Enterprise SaaS kun je niet zomaar zeggen welke BI-tool beter is. Dit is sterk afhankelijk van de wensen en eisen die je hebt als gebruiker. Je zult aan de hand van de requirements moeten bepalen welke tool het meest geschikt is voor de organisatie. Voor organisaties die een deel van hun IT-systemen al naar Azure cloud hebben gemigreerd, of een al een data warehouse in SQL Server hebben ingericht, is Power BI waarschijnlijk de meeste gekozen BI-tool. Organisaties die minder afhankelijk zijn van Microsoft en dat zo willen houden, zullen eerder kiezen voor Qlik Sense Enterprise SaaS dan voor Power BI.
Ben je geïnteresseerd in SaaS BI en zoek je advies voor het maken van de juiste keuze voor een BI-tool? Neem dan contact op via het formulier hieronder of plan zelf een vrijblijvende afspraak in via onze online kalender.
Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Consultant