QlikView vs Qlik Sense
Het is alweer meer dan vier jaar geleden dat Qlik Sense werd gelanceerd als het nieuwe BI-platform van Qlik en als opvolger van QlikView. Nieuwe gebruikers die geen ervaring hadden met QlikView zagen direct de voordelen van Qlik Sense. Door bestaande QlikView gebruikers werd Qlik Sense echter aanvankelijk niet als volwaardige tegenhanger gezien. Sinds de introductie van Sense heeft Qlik verreweg de meeste ontwikkeltijd besteed aan het toevoegen van nieuwe features aan dit product. Je zou daarom kunnen stellen dat qua functionaliteit het gat tussen QlikView en Qlik Sense inmiddels wel gedicht is. In deze blogpost lees je wat de verschillen zijn tussen beide oplossingen, waarom dit hét moment is om over te stappen en waar je aan moet denken bij een migratie naar Qlik Sense.
Verschillen tussen QlikView en Qlik Sense
De architectuur van beide platforms is gebaseerd op dezelfde technische basis: Qlik’s in-memory engine. De gepatenteerde Qlik Indexing(QIX) Engine is een belangrijke factor geweest in het succes van QlikView en deze unieke functionaliteit vormt daarom ook het kloppend hart van Qlik Sense. De QIX-engine zorgt ervoor dat de datasets voor de dashboards in het geheugen (RAM) van de computer worden geladen, dat elk data-element automatisch wordt geïndexeerd en dat associaties tussen tabellen in het datamodel automatisch worden gevonden. De voordelen van deze technologie zijn de kenmerkende eigenschappen van QlikView en Qlik Sense: de razendsnelle performance, de krachtige zoekfunctie (smart search) en het associatieve datamodel. Hier houden de overeenkomsten tussen beide platforms echter op. Bekijk hieronder een aantal belangrijke verschillen tussen Qlik Sense en QlikView.
Zie hieronder een verdere toelichting waarom Qlik Sense in veel gevallen de betere optie is:
-
Front-end
Qlik Sense heeft een compleet nieuwe font-end en maakt gebruikt van de moderne web standaarden, waaronder HTML5, CSS3, web sockets en Javascript. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor mashups en embedded analytics, waarbij visualisaties uit Qlik Sense in externe webapplicaties worden geïntegreerd.
-
User Interface (UI)
De gebruikersinterface van Qlik Sense heeft een responsive design, waardoor visualisaties in een dashboard automatisch worden geoptimaliseerd voor elk schermformaat. Hierdoor maakt het niet uit of een dashboard wordt geopend op een desktop, tablet of smartphone, omdat de objecten op het scherm automatisch schalen. In QlikView moeten aparte lay-outs worden ontwikkeld voor een optimale weergave op verschillende schermafmetingen.
-
Self-service
Qlik Sense biedt uitgebreidere self-service mogelijkheden dan QlikView waardoor meer gebruikers zelf dashboards kunnen ontwikkelen. Met de intuïtieve drag-and-drop interface kunnen gebruikers eigen dashboards ontwerpen op basis van vooraf gedefinieerde Master Items. Met de Data Manager wizard kunnen gebruikers bovendien zelf datasets inlezen, koppelen, opschonen en prepareren, zonder een regel script te hoeven coderen.
-
Data Governance opties
Data Governance in Qlik Sense is veel beter geregeld dan in QlikView. Vanuit een centrale management console kunnen beheerder met beveiligingsregels instellen welke gebruikers onder welke condities toegang hebben tot apps, data-connecties en extensies.
-
Nieuwe grafiektypes
Qlik Sense biedt nieuwe grafiektypes die in QlikView standaard niet beschikbaar zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de kaartvisualisatie, die meerdere kaartlagen kan weergeven en automatisch namen van o.a. landen, provincies en steden kan geo-coderen.
-
Data Storytelling
Met de Storytelling functionaliteit kunnen gebruikers in Qlik Sense hun bevindingen en ontdekkingen in de data omzetten in interactieve presentaties. Deze presentaties kunnen eenvoudig gedeeld worden met andere gebruikers.
-
Open API’s
Het Qlik Sense platform is veel opener dan die van QlikView. Met behulp van de API’s van Qlik Sense kunnen extensies, mashups en integraties met webapplicaties kunnen worden gemaakt. Met extensies kunnen Qlik partners en gebruikers maatwerkcomponenten bouwen voor Qlik Sense, zoals nieuwe grafiektypes. Andere mogelijkheden zijn het weergeven van een KPI of een grafiek uit Qlik Sense in een webportaal voor klanten, of het embedden van Qlik Sense visuals in mobiele applicaties.
-
Licentiemodel
Voor Qlik Sense geldt een ander licentiemodel dan voor QlikView waarbij je ook nog eens veel gratis extra’s krijgt. Een serverlicentie bestaat niet voor Qlik Sense in tegenstelling tot QlikView. Er is een user-based en een core-based licentiemodel. Met het user-based licentiemodel betaal je alleen een vast bedrag per jaar per gebruiker. Met het core-based licentie betaal je voor de capaciteit van de server(s). Klik hier voor meer informatie over Qlik licenties. -
Deployment mogelijkheden
Met Qlik Sense beschik je over meer deployment opties dan met QlikView. Ten eerste heb je met Qlik Sense Enterprise zelf de keuze waar je de software installeert ((multi-)cloud of on-premise). Het platform biedt daarnaast meer mogelijkheden voor integratie met andere systemen. Het user-based licentiemodel biedt de vrijheid en flexibiliteit om de software te installeren op meerdere geclusterde servers, zonder dat je hiervoor aparte serverlicenties moet aanschaffen. Ten tweede is er de mogelijkheid om Qlik Sense als een SaaS-applicatie te gebruiken via internet. Hierbij betaal je per gebruiker per maand of per jaar en heb je verder geen omkijken naar het beheren en updaten van een server.
Waarom is dit hét moment om over te stappen?
Bij de afweging om over te stappen van QlikView naar Qlik Sense is het belangrijk om te onderzoeken welke oplossing het beste aansluit bij de behoeften en de strategie van de organisatie. Bij veel organisaties zien we een groeiende behoefte vanuit de business om meer zelf te willen doen op het gebied van data-analyse, zonder hulp van IT-medewerkers of externe consultants. Qlik Sense is wat dat betreft verreweg de beste oplossing omdat Sense veel meer self-service mogelijkheden biedt dan QlikView. Daar komt bij dat het security framework van Qlik Sense meer handvatten biedt voor het inrichten van een adequate data governance structuur, zodat de risico’s van self-service ontwikkeling kunnen worden afgedekt. Naast de behoefte aan self-service functionaliteit horen we bij vooral grote organisaties steeds vaker de vraag om data of visualisaties uit de BI-omgeving te ontsluiten en embedden in externe webapplicaties. Qlik Sense biedt ook op dat vlak meer mogelijkheden dan QlikView, door de open structuur en de rijke set aan API’s waarmee eenvoudig mashups en integraties met webapplicaties kunnen worden gemaakt. Een ander argument om voor Qlik Sense te kiezen is de diversiteit aan deployment opties. Je kunt de inrichting van de BI-omgeving gemakkelijk aanpassen en ook het opschalen van de infrastructuur is veel eenvoudiger met Qlik Sense (en in de meeste gevallen ook goedkoper dan met QlikView).
Uitdagingen bij de migratie
Ondanks de hierboven genoemde argumenten zijn er QlikView klanten die de overstap naar Qlik Sense nog niet hebben gemaakt. Dit zijn met name grote organisaties die veel tijd en geld hebben geïnvesteerd in de uitrol van QlikView. Het uitstellen van de migratie kan gebaseerd zijn op verschillende redenen of misvattingen, zoals;
1) Het migreren van de dashboards van QlikView naar Qlik Sense gaat veel tijd in beslag nemen en gedurende het migratietraject kunnen er geen nieuwe projecten door het BI-team opgepakt worden.
2) Er moet een extra investering gedaan worden in nieuwe licenties voor Qlik Sense, terwijl de bestaande licenties voor QlikView nog niet opgezegd kunnen worden.
3) QlikView dashboards met een pixel-perfect schermindeling kunnen niet een-op-een nagebouwd worden in Qlik Sense, omdat sommige lay-out opties uit QlikView niet beschikbaar zijn in Qlik Sense.
Hoe pak je dit aan
1) Het is zeker waar dat een migratie van een volwassen QlikView omgeving naar Qlik Sense een langdurig traject is dat maanden kan duren. De presentatielaag van de dashboards moet namelijk helemaal opnieuw ontwikkeld worden. Er is wel een conversietool beschikbaar in Qlik Sense, maar deze werkt alleen voor het laadscript en het datamodel van de dashboards. De doorlooptijd van de migratie hangt sterk af van de manier waarop deze wordt uitgevoerd. Je kunt er ten eerste voor kiezen om alle dashboards in een keer om te bouwen. Dit duurt natuurlijk het minst lang, maar tijdens de migratie is er dan weinig ruimte om nieuwe dashboards te ontwikkelen. De tweede optie is om gefaseerd dashboards om te bouwen, bijvoorbeeld per afdeling of bedrijfsonderdeel. De derde optie is om alleen nieuwe dashboards in Qlik Sense te ontwikkelen en de bestaande dashboards in QlikView te laten staan.
2) Qlik heeft eind vorig jaar het Dual-Use licentiemodel voor Qlik Sense geïntroduceerd. Dit licentiemodel biedt veel meer vrijheid voor QlikView klanten bij de plannen van het migratietraject. Hiermee krijg je namelijk de mogelijkheid om Qlik Sense te gebruiken naast QlikView, zonder dat hiervoor extra gebruikerslicenties aangeschaft moeten worden. De vergoeding die hier tegenover staat is een kleine verhoging van 30% van de jaarlijkse maintenance op de bestaande QlikView licenties.
3) Voor klanten die hoge eisen stellen aan een pixel-perfect schermindeling van de dashboards in Qlik Sense is VizLib de oplossing. VizLib is een Qlik Technology Partner die gecertificeerde extensies ontwikkeld voor Qlik Sense. Met de extensies van VizLib kun je QlikView functionaliteiten toevoegen die niet standaard in Qlik Sense beschikbaar zijn.
Wil je meer informatie of advies over de migratie naar Qlik Sense, het Dual-Use licentiemodel, of over VizLib?
Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Qlik consultant