Terugblik Qlik Connect 2024

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Afgelopen 3 tot 5 juni was er een wervelstorm van nieuws rondom Qlik. De reden: Qlik Connect, de jaarlijkse conferentie van het moederschip, vond plaats in Orlando, Florida. Uiteraard was E-mergo er bij (zie ook onze vlogs). De locatie beloofde al veel goeds: Universal Boulevard in Orlando, de zelfde straat als waar de wereldberoemde Universal Studio’s pretparken te vinden zijn. De conferentie zelf was dan ook een achtbaan van formaat die langs verschillende hoogtepunten reed. In dit blog kijken we nog eens terug op al dit nieuws en vatten we deze hoogtepunten samen.

“AI” als het grote toverwoord

In onze vooruitblik zagen we het al aankomen, tijdens Qlik Connect ging er een hoop aandacht uit naar 2 letters: AI. De letters staan voor Artificial Intelligence en is eigenlijk een verzamelterm voor een grote hoeveelheid van verschillende technieken. Al bij de eerste inhoudelijke zinnen in de keynote sessie van Qlik CEO Mike Capone was duidelijk dat we die twee letters nog veelvuldig terug zouden zien. Hij legde uit dat het oude gezegde “Garbage in is Garbage out” nog altijd even relevant is, het enige wat veranderd lijkt te zijn is de schaal waarop we in staat zijn rommel binnen te halen. Belangrijk dus, om te zorgen dat we onze nieuwe AI toepassingen voeden met data die vertrouwd kan worden. Om daar te komen schets Mike Capone 5 pilaren als basis voor het Qlik platform:

  • Move/Transform: het vermogen om data in verschillende vormen en uit diverse bronnen herleidbaar samen te brengen op een centrale plek
  • Trust: het vertrouwen bieden in de data, door inzicht te bieden in de herkomst en kwaliteit van de data
  • Access: het kunnen verschaffen van toegang tot de data aan eenieder die deze nodig heeft bij het nemen van besluiten
  • Analyze/Predict/Answer: het analyseren van de data en daarmee besluiten voeden, zowel op basis van historische gegevens als voorspellingen over de toekomst
  • Act: het in gang zetten van concrete acties gevoed door deze inzichten waardoor uiteindelijk waarde gerealiseerd wordt.

qlik-ai-pillars

With great (AI) power comes great responsibility

De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie gaan al een aantal jaren op een moordend tempo. Twee jaar terug konden we ons nog nauwelijks een voorstelling maken van de mogelijkheden die ontwikkelingen als generatieve AI ons vandaag de dag bieden. Een belangrijke boodschap die meermaals op het podium klonk was “You are either good at AI or bad at business”. Daarmee wilde men vooral aangeven dat het belangrijk is om bewust bezig te zijn met de mogelijkheden die AI kan bieden voor jouw organisatie. Het advies was om klein te beginnen en van daaruit de kennis en kunde op AI vlak uit te breiden.

Het moordende tempo waarmee de innovaties op AI gebied plaatsvinden zorgt ook voor enige zorg op het vlak van ethiek en wetgeving. AI is niet altijd even transparant, heeft een enorme honger naar volumes aan data en kan soms partijdig en bevooroordeeld zijn. Belangrijk dus om de risico’s op dit vlak goed in de gaten te houden. Wetgeving loopt altijd achter op dergelijke technologische ontwikkelingen, dus daar kan je niet op leunen. Als antwoord daarop heeft Qlik voor zichzelf een AI council opgezet. Dit AI council wordt gevormd door: een groep journalisten, wetenschappers en andere experts die Qlik van onafhankelijk advies voorziet op alle AI gerelateerde zaken. Een treffende uitspraak van het AI council was dat je met goede remmen op je auto harder de bocht door kunt, oftewel, met de AI council als AI geweten durft Qlik extra veel gas te geven op het integreren van AI toepassingen in het platform.

Qlik Answers voor al uw vragen (en antwoorden natuurlijk)

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat gaan we concreet van die AI terug zien in het Qlik Platform? Met afstand de grootste aankondiging van deze editie van Qlik Connect was een nieuwe productlijn: Qlik Answers. In januari van dit jaar werd bekend dat Qlik het bedrijf Kyndi had overgenomen. Veel mensen in het Qlik ecosysteem hadden eigenlijk niet zo’n goed beeld wat dit zou betekenen voor Qlik, maar dat werd met de lancering van Qlik Answers in één keer duidelijk.

Qlik Answers is in feite het antwoord van Qlik op applicaties zoals Co-pilot van Microsoft. Het werkt als volgt: Je upload een aantal documenten (in bijvoorbeeld Word of PDF formaat) naar het Qlik platform. Vervolgens groepeer je die set aan documenten in een zogeheten “knowledge base”, waarna je er in menselijke taal vragen aan kunt stellen. Qlik Answers interpreteert jouw vraag en zoekt vervolgens in die documenten naar een antwoord. Je krijgt vervolgens een antwoord in menselijke taal, met daarbij de referentie naar de passages in de documenten waar het antwoord gevonden is. Vooral die referenties maken deze functionaliteit krachtig. Een bekend fenomeen van generatieve AI toepassingen zoals ChatGPT is het zogeheten “hallucineren”, waarbij het antwoord dat je terug krijgt ter plekke verzonnen wordt en niet klopt. Door te verwijzen naar de bron kan je eenvoudig het antwoord zelf controleren, waarmee je dus vertrouwen krijgt in de juistheid ervan. Vooral het gemak waarmee Qlik Answers gevuld kon worden met nieuwe documenten en de snelheid waarmee de antwoorden gegenereerd werden deed de zaal zoemen van enthousiaste geluiden. Het enthousiasme werd alleen maar groter toen werd aangekondigd dat deze functionaliteit al in juli van dit jaar beschikbaar wordt voor klanten.

qlik-answers

Qlik Talend Cloud, het beste van twee werelden

Ook de andere grote aankondiging komt voort uit een eerdere acquisitie van Qlik. Vorig jaar was het grote nieuws tijdens Qlik Connect (toen nog Qlik World geheten) de overname van het bedrijf Talend. Een enigszins opvallende overname, gezien Talend vooral bekend stond om zijn data integratie functionaliteiten. Qlik had namelijk al even eerder het bedrijf Attunity overgenomen, wat ook gericht was op deze tak van sport. De grote vraag was dus: hoe gaat Qlik deze twee productlijnen samenvoegen. Het antwoord kregen we dit jaar in Orlando in de vorm van de aankondiging van Qlik Talend Cloud.

Qlik Talend Cloud wordt een nieuw product wat in principe het bestaande Qlik Cloud Data Intergration aanbod gaat vervangen. In dit nieuwe product is het beste van twee werelden samengebracht. De real-time replicatie van databronnen uit Attunity wordt gecombineerd met de krachtige visuele datamodellering aanpak van Talend Studio. Uiteraard is ook hier nog een AI sausje overheen gegooid. Tijdens de keynote sessie werd getoond hoe een in spreektaal gegeven opdracht vertaald werd in een SQL script om de data te transformeren. Ook Qlik Talend Cloud moet in juli van dit jaar beschikbaar worden voor het grote publiek.

qlik-talend-cloud

En nog zo veel meer…

Naast de twee grote aankondigingen van Qlik Answers en Qlik Talend Cloud waren er nog talloze kleinere aankondigingen en nieuwtjes voor vrijwel elk ander onderdeel van het Qlik Platform. Zo komt er een update van de gebruikersinterface, waarin het mogelijk wordt om sheets te groeperen, subfolders te maken in spaces en geavanceerde analyse typen direct aan sheets toe voegen.

Voor AutoML komen er standaard dashboards en objecten die helpen om nog meer inzicht in de gegenereerde voorspelmodellen te krijgen en deze nog effectiever in te kunnen zetten in jouw dashboards.

qlik-auto-ml

Voor de reporting service komt er een nieuwe Pixel Perfect editor waarmee het gat met NPrinting nog kleiner wordt. Ook werd getoond hoe on-demand reports gebruikers in staat stellen zelf, wanneer zij dat willen, een rapport te kunnen genereren. Deze functionaliteit is nu zelfs al beschikbaar op het platform.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al met al zijn het te veel updates om op te noemen in 1 blog. Uiteraard zullen wij bij E-mergo alle releases van dit jaar nauwlettend in de gaten houden. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Qlik nog steeds heel hard aan de weg blijft timmeren om het best mogelijke dataplatform in de markt te worden. Het Gartner Magic Quadrant voor BI laat dit ook zien, want Qlik is voor de 14e jaar op rij opgenomen als leader in het “Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms”!

gartner-abip-quadrant-2024

 

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant