Top 3 belangrijkste Power BI updates van 2023
Microsoft is sinds een aantal jaar marktleider in BI-software geworden met Power BI. Meer en meer bedrijven zijn Power BI gaan gebruiken en op de achtergrond werkt Microsoft in hetzelfde tempo aan verbeteringen en nieuwe functionaliteiten. 2023 was dan ook een jaar van grote ontwikkelingen. In dit blog zet Business Intelligence Consultant Martin Memelink de belangrijkste updates van 2023 voor je op een rij.
#1 Fabric
Het gebruik van Fabric kan grote voordelen bieden voor performance en beheer voor bedrijven die reeds Azure en Power BI gebruiken. Bijvoorbeeld doordat in Power BI data direct geladen kan worden uit een Azure delta parquet OneLake, zonder dat de data eerst gekopieerd hoeft te worden.
Power BI service blijft voor bestaande klanten voorlopig behouden in de huidige vorm, maar gelet op de Fabric branding die hier af en toe al in doorsijpelt, valt te verwachten dat in de toekomst beide platforms verder naar elkaar zullen groeien.
Organisaties die een Power BI Premium Capacity hebben kunnen in de admin portal de Fabric tenant instelling aanzetten om de capacity te opwaarderen om Fabric te kunnen gebruiken. Vanaf 1 juli 2024 zal dit automatisch gebeuren. Fabric zelf is 60 dagen gratis uit te proberen.
#2 Copilot
Deze functie is onderdeel van Fabric en moet aangezet worden in het admin portal. Als de admin na het aanzetten van Fabric deze instelling nog niet ziet, kan het zijn dat Microsoft deze nog moet aanzetten. Het beschikbaar maken van Copilot gebeurt vanuit Microsoft tenant voor tenant en dit proces loopt tot en met het begin van 2024. Meer informatie over Copilot vind je hier.
#3 Kleine maar fijne uitbreidingen
Het gehele jaar worden er maandelijks nieuwe features toegevoegd aan Power BI-functionaliteiten, de beschikbare connectoren en visualisaties in de AppSource. Hieronder volgt een greep uit de belangrijkste kleine updates die de laatste maanden zijn uitgekomen:
Integratie met OneDrive en Sharepoint
Voor bestanden in Power BI Desktop is er nu standaard integratie met OneDrive en SharePoint. Dit was al mogelijk met handmatige tussenkomst, maar door deze integratie is delen en versiebeheer van Power BI bestanden nog makkelijker geworden.
Interactions
De “on-object interactions” functie zorgt ervoor dat je de instellingen op de visual zelf kunt instellen in plaats van in het vaste Data-venster. Na de update in december krijg je als gebruiker standaard een melding om te selecteren of je de klassieke of on-object variant wilt gebruiken. Daarnaast is de “Pane switcher” ontwikkeld, een nieuwe werkbalk aan de rechterzijde van het scherm waarmee je de vensters (zoals Filter, Data, Bookmarks, etc.) snel kunt openen en sluiten.
Nieuwe visualisatiemogelijkheden
- Data labels: je kunt nu expliciet zien en wijzigen welk data labels in een visualisatie wordt weergegeven en de titel van de series bij het label zetten.
- Uitbreiding PowerPoint integratie: het is nu mogelijk om een enkele visual weer te geven in PowerPoint en niet enkel een volledige pagina. Je kunt dit doen in PowerPoint zelf door de Power BI tegel in te voegen en bij het laden van het rapport een visual te selecteren.
- De slicer visual is uitgebreid met een button slicer en er is de mogelijkheid bijgekomen om clear all slicers en apply all slicers knoppen toe te voegen.
Toekomst
Er zijn hiernaast nog veel meer uitbreidingen, bijvoorbeeld de nieuwe DAX query view, reference labels en uitbreidingen in de mobiele app. In de service is daarnaast de mogelijkheid erbij gekomen om een datamodel te bewerken en de RLS setup vindt tegenwoordig in de service plaats met de Enhanced row-level security editor.
Meer weten over Power BI?
Meer leren over Power BI? Schrijf je dan in voor onze gratis Power BI Basics training op 15 maart. Lees meer over de training via de knop hieronder.
Geschreven door Martin Memelink
Business Intelligence Consultant